Donesena Uredba o isplati pomoći od poslodavca

/

Na današnjoj sjednici, Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, usvojila Uredbu koja ima za cilj ublažavanje ekonomskih posljedica uzrokovanih rastom cijena osnovnih životnih namirnica.

Ova Uredba uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca, dinamiku isplate i način realizacije.

Pravo na ovu pomoć, uslijed inflatornog rasta cijena, ima svaka osoba koja ima zasnovan radni odnos sa poslodavcem u skladu sa članom 4. Zakona o radu. Poslodavci mogu isplatiti pomoć u maksimalnom iznosu do 2.768 KM, u skladu sa finansijskim mogućnostima, a pomoć se može isplatiti u periodu od stupanja na snagu ove Uredbe do dana njenog prestanka. Pomoć se može isplatiti jednokratno ili u najviše šest tranši, ali ukupan iznos ne smije preći 2.768 KM.

Ekonomski utjecaj:

Isplata neoporezive pomoći radnicima ima za cilj povećanje njihove kupovne moći i olakšavanje inflatornog pritiska. Ova mjera će posebno pomoći zaposlenicima sa najnižim primanjima, kojih je prema podacima Porezne uprave oko 120.000 sa najnižom plaćom i dodatnih 70.000 sa plaćom do 800 KM.

Mjera također ima za cilj pružiti poslodavcima mogućnost da podrže svoje zaposlenike bez dodatnog poreznog opterećenja, što može doprinijeti zadržavanju radnih mjesta i smanjenju fluktuacije radnika.

Ova Uredba je dio šireg seta fiskalnih mjera koje planira provesti Vlada FBiH, uključujući nove zakone o doprinosima i porezu na dohodak, te investicije u prometnu povezanost kako bi se generirao veći ekonomski rast Federacije BiH.

Uredba stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH, a prestaje važiti 31.12.2024. godine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vlada Federacije BiH dodjeljuje 2,3 miliona litara dizela poljoprivrednicima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da...

Most je davno gotov: Kada će konačno biti završen granični prijelaz u Gradišci

Zbog velikih gužvi na Graničnom prijelazu Gradiška, i građani...

Snažan zemljotres pogodio BiH, još nema podataka o jačini

Snažan zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, a prema...

Još danas hladnije, od sutra lagani rast temperatura

U Bosni pretežno oblačno vrijeme većinom sa slabom kišom....