Pad sistema širom svijeta: Banke, mediji i brojne firme pogođeni globalnim prekidom rada povezanih s Windows računarima, avioni prizemljeni

/

CrowdStrike, velika kompanija za kibernetičku sigurnost, nakon najnovijeg ažuriranja ne radi. Korisnicima širom svijeta prijavljuju grešku na platformi. Posebno su pogođeni i korisnici Windows sistema. Prekid se dogodio širom svijeta.

Na Redditu korisnik pod imenom BradW-CS je objavio „Imamo široko rasprostranjene izvještaje o BSOD-ovima na Windows hostovima, koji se javljaju na više verzija senzora. Istraga uzroka. TA će biti objavljena uskoro.”

Problemi su zabilježeni i u regiji i u Bosni i Hercegovini.

Mnoge kompanije koje se oslanjaju na kompjuterski rad, a imaju sistem Windows nisu u mogućnosti da rade. Avioni širom SAD, Australije su prizemljeni. U problemu su i banke i trgovine, piše Guardian.

“Istražujemo problem koji utječe na mogućnost korisnika da pristupe raznim Microsoft 365 aplikacijama i uslugama”, istaknuli su iz Microsofta.

Američki Frontier Airlines nakratko je obustavio sve letove u četvrtak zbog velikog kvara na Microsoftovim mrežama, piše NY Times.

 

TV i radijske kuće također ne rade ili rade otežano, javlja ABC News.

Zbog tehničkih problema i internetskih poteškoća ni N1 BiH nije u mogućnosti da emituje redovan sadržaj.

Koordinator za nacionalnu cyber sigurnost Australije Michelle McGuinness oglasila se na platformi X kazavši kako se problem istražuje, ali da za sada nema informacija da je riječ o cyber sigurnosnom incidentu.

 

Kako piše Digit.in, problem je nastao zbog sistema zaštite koji Windows koristi i zbog toga je problem nastao globalno, prenosi N1 BiH.

Uskoro opširnije…

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...

Danas moguća slaba kiša, a evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja radne sedmice

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Nesreća u BiH: Automobil završio na krovu, ima povrijeđenih, nastale gužve

U sarajevskom naselju Bojnik jutros je došlo do saobraćajne...