Porez na prazne nekretnine u BiH već od iduće godine?

/

Porez na prazne stanove postaje sve aktuelnija tema u Bosni i Hercegovini.

Prvi koji bi mogao uvesti ovaj porez je Kanton Sarajevo (KS). Premijer KS, Nihad Uk, potvrdio je za Forbes BiH da je Vlada angažovala eksterne stručnjake zajedno s partnerima iz UNDP-a kako bi pronašli zakonsko rješenje koje bi imalo višestruku korist za zajednicu.

„Na jednoj od sjednica proteklog mjeseca imali smo kratku prezentaciju o aktivnostima koje smo do sada uradili. Ocijenili smo da veliki broj nekretnina u KS stoji prazno, da imamo balon cijena koje nisu realne, te nam je cilj da u tom segmentu uredimo tržište, da ‘otključamo’ te nekretnine, spustimo malo njihovu cijenu, ali i da motiviramo i angažujemo vlasnike stanova i poslovnih prostora da ih stave u promet kroz rentanje. Veći broj stanova i poslovnih prostora na tržištu doveo bi do pada cijena najma,“ rekao je Uk.

U BiH nema preciznih podataka o broju praznih nekretnina, ali ranija istraživanja su pokazala da ih je oko 60.000. Nedostatak centralizovanog popisa otežava donošenje tačnih zaključaka, pišu Nezavisne novine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Banke iz FBiH nude povoljnije kamate za građane RS-a nego banke iz Banje Luke

Organizacioni dijelovi banaka sa sjedištem u Federaciji BiH građanima,...

Promjene na tržištu rada: U FBiH porasla nezaposlenosti, u RS i Brčkom se smanjenje”

Na dan 31.7.2024. u Bosni i Hercegovini je bilo...

Pacijenti ogorčeni: Zatvoren centar za vantjelesnu oplodnju koji finansira FBiH

Poliklinika “New life” u Sarajevu, jedan od centara za...

Penzioneri u FBiH pišu peticiju kojom traže povećanje penzija

U Federaciji Bosne i Hercegovine počela je isplata augustovskih...