Od 1. septembra nova pravila za dječiji dodatak: Šta morate znati?

/

Od 1. septembra 2024. godine, na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom, kojim se regulira ostvarivanje prava na federalni dječiji dodatak. Usvojen na Domu naroda, zakon počinje s primjenom mjesec dana nakon stupanja na snagu, što je potvrđeno u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Zbog velikog interesa javnosti, Ministarstvo je objavilo ključne informacije za nove i postojeće korisnike dodatka. Svi koji su dobili rješenje prije 1. septembra morat će proći dodatnu reviziju, jer se zakon ne primjenjuje retroaktivno. Nakon revizije, pravo na dodatak teče do djetetove navršene 18. godine ili prestanka prava zbog poboljšanja ekonomsko-socijalnog statusa porodice.

Djeca s malignim oboljenjima i invaliditetom prve i druge grupe tuđe njege ostvarivat će pravo na dodatak bez obzira na socio-ekonomski status porodice, od trenutka ulaska u pravo do punoljetstva. Roditelji ove djece mogu početi podnositi zahtjeve u centrima i službama za socijalni rad već od sljedeće sedmice, a rješenja će se izdavati od 1. septembra.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

FBiH ide u novo zaduženje od 50 miliona KM emisijom obveznica

Federacija Bosne i Hercegovine planira novo zaduženje od 50...

Telefoni na čas mogu jedino u svrhu učenja

Sve škole u Srpskoj posjeduju pravilnike koji propisuju u...

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Bosna i Hercegovina

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SP) između Bosne...

Visoke cijene studija u BiH, roditelji se zadužuju da plate školarinu

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...