Zabrana pušenja u FBiH: Inspekcija već počela obilaziti ugostiteljske objekte

/

Od 28. maja prošle godine u Federaciji je počela primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim je propisana zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada, javnom prijevozu…

Kako je pojasnila Jasmina Čekrić, izvršna direktorica PROI-a, organizacije koja je učestvovala u izradi podzakonskih akata, od 28. maja ove godine na snazi su i kazne za nepoštivanje ovog zakona.

Provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora, a kako su ranije saopćili iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za kršenje zakona predviđene su kazne u rasponu od 100 do 15.000 maraka.

Zakonom je propisano da u svim zatvorenim javnim prostorima i mjestu rada mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja i tekst koji glasi: “Zabranjeno pušenje”.

Također, ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela. U slučaju da lice ne poštuje zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan je lice opomenuti, uskratiti uslugu i zatražiti od lica da napusti prostor.

Nedavno je Zavod za javno zdravstvo FBiH poslao na adrese oko 290 zdravstvenih ustanova, odgojno-obrazovnih institucija, relevantnih društvenih i privrednih subjekta te vladinih i nevladinih organizacija naljepnice za isticanje zabrane pušenja.

S druge strane, Zakon je propisao izradu Pravilnika o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja kao podzakonskog akta, a koji je stupio na snagu 13. juna ova godine.

Pravilnikom je propisano da su izuzeci od zabrane pušenja aerodoromi, ugostiteljski objekti, službe i odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja, ustanove za palijativnu njegu te ustavnove namjenjene za izdržavanje kazne.

Pravilnik je propisano da gore nevedene ustanove mogu imati prostor za pušenje ali pod posebnim uvjetima.
Ti uvjeti su, između ostalih, da prostorija mora biti uređena tako da iz nje nije moguć protok vazduha zagađenog duhanskim dimom u drugi prostor, površina prostorije ne smije biti manja od 10 m², u prostoriji se ne smije konzumirati hrana ni piće.

Čekrić pojašnjava da navedene ustanove koje su izuzeci od zabrane pušenja imaju rok do decembra ove godine da prilagode prostor za pušenje uvjetima iz Pravilnika, dok će se nakon isteka godine od stupanja na snagu Pravilnika početi primjenjivati i novčane kazne, što je 13. juni 2025.

– Kantonalni sanitarni i zdravstveni inspektori, s obzirom na to, do sada nisu izricali novčane sankcije, već su djelovali korektivno i preventivno – kazali su za Faktor iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, piše Hayat TV.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...