Sankcije uzrokovale probleme: Kasne plate i doprinosi u zdravstvenim ustanovama

/

Iako vlast u Republici Srpskoj priznaje da su okolnosti u kojima se našla RS nakon uvođenja američkih sankcija vanredne, i dalje se tvrdi da je situacija finasijski stabilna. No, izgledno je da se plaća samo što se mora, a obećanjima kupuju vrijeme i socijalni mir. Iako dočekane olako, problemi zbog ekonomskih sankcija polako kucaju na vrata.

Vijest da su zbog nedostatka para u budžetu RS počeli ispaštati radnici, prije svih prosvjetni, požurila je da demantuje ministrica finansija RS, Zora Vidović. Zagubljenih 70.000 maraka – pronađeno u Modriči, piše N1.

“I onda su oni tragajući našli da neka škola iz Modriče, nije dobro obračunato, tj. unijela je sredstva, ali nije unijela broj žiro računa na koji trebaju da idu sredstva, a to je račun poreza i doprinosa”, kaže Vidović.

Neuplaćeni doprinosi za zdravstvo i naknade za prevoz prosvjetnim radnicima – informacija je to koja je stigla iz Sindikata obrazovanja RS. Nekoliko sati kasnije, stiže druga.

“Mi za sada apsolutno dobijamo plate sasvim redovno. Uplaćeni su svi doprinosi i sve nakande su praktično ovih dana završene i uplaćene u skladu sa propisima”, rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

Dok u sindikatu tvrde da nastavnici i profesori nemaju razlog za strah, vapaj pristiže od predstavnika zdravstvenog sektora. Zbog kašnjenja doprinosa i plata – ogorčeni.

“Ova situacija ozbiljno utiče na ličnu finansijsku stabilnost radnika i kvalitet zdravstvenih usluga koje pružamo pacijentima. Fond se suočava sa hroničnim nedostatkom sredstava, što ga prisiljava na dodatna zaduživanja”, poručuju iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske.

Da ovo nisu jedini sektori koji su u problemu, vrlo često glasna je i opozicija.

“Kasne isplate poljoprivrednicima, rečeno im je da se strpe, znači svi odozdo po redu naplate čekaju, a neko nepisano pravilo je da bi se održao socijalni mir je da se mora održati pravovremenost isplate penzija, policije i prosvjete”, kaže Jelena Trivić, predsjednica NF.

No, upravo isplata obaveze koja ne bi trebala biti upitna – penzija – glavni je temelj stabilnosti za predsjednika RS Milorada Dodika, pa danima unazad na javnim pojavljivanjima, imajući potrebu da umiri javnost, ponavlja:

“Evo rok za isplatu penzija je deseti u mjesecu, ja vjerujem da će oni već osmog imati situaciju da će početi isplata penzija.”

O čemu je građane obavijestio i Fond za panzijsko i invalidsko osiguranje RS da je isplata sa današnjim danom počela. Osmog u mjesecu. Novac za penzionere – pronađen. No, da li će, kada i gdje vlast pronaći planirani iznos zaduženja, od čega je 810 miliona na inostrasnom tržištu, još uvijek nije poznato.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sedam proizvoda iz BiH postalo zaštićeni brend u posljednjih 15-ak dana: Šta to znači za kupce, šta za proizvođače

Sedam prehrambenih proizvoda s područja Bosne i Hercegovine je...

Danas oblačno sa kišom, na planinama moguć snijeg

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno...

Tešnjaku ukraden golf u Maglaju

U službene prostorije Policijske stanice Maglaj obratio se H.S....

Veliki broj utapanja u BiH: Gdje se najopasnije kupati i zašto se tragedije dešavaju poslijepodne

U protekla tri dana, četiri osobe su se utopile...