ZLATNA JABUKA Bajruzinu Hajri Planjcu: Priznanje za decenije posvećene dječijoj književnosti

/

Istaknutom bosanskohercegovačkom piscu za djecu i mlade, Bajruzinu Hajri Planjcu, uručena je ZLATNA JABUKA, specijalno priznanje na nedavno završenom 10. jubilarnom Festivalu dječije umjetnosti – FEDU u Sarajevu.

ZLATNA JABUKA je Planjcu uručena kao autoru, izdavaču i promotoru dječije književnosti, stoji na priznanju organizatora ovog, jednog od najprestižnijih festivala u regionu, kojeg je pospisao Fahrudin Kučuk, poznati i priznati pisac za djecu. Bajruzin Hajro Planjac skoro četrdeset godina piše za najmlađe čitaoce i objavio je pedesetak knjiga i slikovnica sa po nekoliko izdanja. Zastupljen je u nastavnim planovima i lektiri u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a njegove knjige postižu zapažene tiraže u dvadesetak država Evrope, Amerike i Indije.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je akademika Planjca nominovala za nagradu Astrid Lindgren – najveću nagradu na svijetu za dječiju književnost u 2024.godini.

U predgovoru jednoj knjizi B.H.Planjca, istaknuti pisac za mlade, akademik doktor Milutin Đuričković je zapisao:

„Retko je koji bosanskohercegovački pisac za decu i mlade u posljednjih nekoliko godina, pa i decenija, zavredio tako veliku i razuđenu recepciju stvaralaštva, kao što je to slučaj sa Bajruzinom Hajrom Planjcem.“

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Fejzić dr.Mersiha, spec.pedijatar imenovana za direktora JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović – Izo” Tešanj

Fejzić dr.Mersiha, spec.pedijatar imenovana za direktora JZU Dom zdravlja...

Teslić: Više od 150 ljudi doniralo kosu djeci oboljeloj od karcinoma

U Tesliću je danas održana donatorska akcija “Kosu skrati,...

Doboj:Nova krivična prijava protiv Petrovića i Jerinića

Centar za humanu politiku podnio je krivičnu prijavu protiv...

Tešanj: Vatrogasci gasili požar na automobilu i pomoćnom objektu

Prema službenim informacijama koje je saopćila Civilna zaštita općine...