FBiH unaprjeđuje sistem prijavljivanja gostiju, podaci će biti dostupni za sve kantone

/

Federalno ministarstvo okoliša i turizma provodi javnu nabavku za digitalizaciju u turizmu čime bi se trebao unaprijediti sistem prijavljivanja gostiju, ali i praćenja njihovih dolazaka i boravka na području FBiH.

Nabavka pet licenci web aplikacije za sistem za prijavu i odjavu turista i inicijalizacija web aplikacija provodi se putem konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda i vrijedna je 30.000 KM, javlja Akta.ba.

Projekt podrazumijeva nabavku licenci za korištenje web aplikacije sistema za prijavu i odjavu turista na području pet kantona na kojima se ova aktivnost ne provodi. U pitanju su Bosansko-podrinjski kanton, Kanton 10, Županija Zapadnohercegovačka, Županija Posavska, Zeničko-dobojski kanton

Povod za realizaciju projekta je činjenica da turistički informacijski sistem – Sistem za prijavu i odjavu turista u Federaciji Bosne i Hercegovine kao jedinstven sistem ne postoji.

Kako navode iz ministarstva, trenutno, u realnom vremenu i u skladu sa standardima razvijenih turističkih tržišta nije moguće doći do ukupnih statističkih pokazatelja vezanih za dolaske i noćenja na području Federacije BiH.

U skladu sa kantonalnim zakonima i uređenjima kantonalnih administracija u smislu formiranja turističkih zajednica turističku statistiku na osnovu sistema za prijavu i odjavu turista trenutno obavljaju: Turistička zajednica KS, Turistička zajednica HNK/HNŽ, Turistička zajednica TK, Turistička zajednica SBK/KSB, Ministarstvo privrede USK, Turistička zajednica grada Ljubuški.

PODACI DOSTUPNI ZA PET KANTONA ​

U tom smislu potencijalno dostupni podaci odnose se na pet kantona od ukupno deset u Federaciji BiH.

Kantoni koji ne provode prijavu i odjavu turista putem Sistema za prijavu i odjavu turista ili na bilo koji drugi način su Bosansko-podrinjski kanton, Kanton 10, Zapadnohercegovački kanton, Posavski kanton i Zeničko-dobojski kanton.

“Osiguranje mogućnosti uvida u turističku statističku i podatke vezane za dolaske i noćenja turista te ostale kategorije turističke statistike (dolasci i noćenja za subjekte, općine, kantone i Federaciju BiH: po državama, strukturi gostiju, dobnoj strukturi, usporedni periodi i ostalo…) od ključne je važnosti za turistički razvoj Federacije BiH radi samog praćenja turističkog prometa ali i za kreiranje budućih strateških i razvojnih dokumenata u turizmu na području Federacije BiH”, istaknuto je.

Trenutno postoje ogromna odstupanja u statističkim pokazateljima pojedinih kantona sa statističkim pokazateljima Federalnog zavoda za statistiku.

Iz tog razloga potrebno je omogućiti inicijalizaciju i pristup web aplikaciji za prijavu i odjavu turista putem licenci na području pet kantona koji ne provode prijavu i odjavu turista i stvoriti mogućnost uvida u bazu podataka za Federaciju BiH.

ODSTUPANJA U EVIDENCIJI

Kao rezultat projekta očekuje se osigurana mogućnost prijave i odjave turista putem web aplikacije sistema za prijavu i odjavu turista na području pet kantona, a samim tim i na ukupnom području Federacije BiH.

Trenutno evidencija prijave i odjave turista se provodi na pet kantona i jednoj općini što ne osigurava niti minimum potrebnih statističkih podataka za potrebe Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Ogromna odstupanja u evidenciji turista na cijeloj teritoriji Federacije BiH, na kantonima u odnosu na podatke Federalnog zavoda za statistiku ukazuje na nužnost kreiranja pretpostavki razvoja Federalnog turističko-informacijskog sistema.

U tom smislu Federalno ministarstvo okoliša i turizma je pokrenulo I Fazu implementacije razvoja Turističkog- informacijskog sistema na nivou Federacije BiH tako što će osigurati tehničke pretpostavke – nabavka licence za unos potrebnih podataka na pet kantona putem web aplikacije, čime će na cijeloj teritoriji Federacije BiH uz već postojeće sisteme za evidenciju turista i noćenja biti osigurana ova usluga.

“Očekivani rezultati ovog projekta uključuju digitalizaciju statističkih podataka u turizmu, poboljšanu kontrolu prijave i odjave turista na svim administrativnim nivoima, omogućavanje sveobuhvatne turističke statistike u cijeloj Federaciji, povećanje broja turista i naplaćenih boravišnih taksi, te olakšano donošenje strateških odluka i planiranje u turizmu”, istakla je ministrica Nasiha Pozder.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Bosna i Hercegovina

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SP) između Bosne...

Visoke cijene studija u BiH, roditelji se zadužuju da plate školarinu

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...