Kako dijaspora u našoj zemlji koristi odmor i na šta najviše troše novac?

/

Dok za vrijeme ljetnih mjeseci građani BiH odlaze na odmore izvan zemlje, dijaspora pristiže.

Pravi posao. Donosi zaradu. Pa zbog svega, za privatni sektor u ljetnim mjesecima ponekad nema odmora, nego su ruke pune posla. Najviše kod liječnika, kozmetičara, automehaničara. Razlog za to su vrtogave cijene spomenutih usluga u inozemstvu i loša kvaliteta.

Četiri dana odmora, Jasmin koji živi u Francuskoj, odlučio je provesti u Banja Luci. Osim obilaska grada, na listi prioriteta bio je i posjet rodbini. Shoping. Ukusna hrana. Ali i frizeri: “Išao sam kod frizerke, jesam, rekao da mi samo malo skrati”, pojašnjava za N1.

Upravo frizeri, između ostalog, jedna su od prvih adresa kada bh. dijaspora stigne kući. Šišanje, feniranje, farbanje, u odnosu na domove u inozemstvu – sve u pola cijene.

– Ipak jeste jeftinije nego kod nas u Francuskoj odmah se osjeti, ja inače pušim – i cigare i parfemi, satovi, sve sam to gledao. Hrana i piće? Jeste i to sam gledao, hrana je jeftinija nego kod nas u Francuskoj – dodaje Jasmin.

Pa su tako stolovi u ugostiteljskim objektima – rezervirani. Termini u salonima, vrlo često popunjeni. No, promet i gužvu, dijaspora ne pravi samo zbog cijena.

– Naš narod je naučio na kvalitetu usluga pa tu sad cijena možda i jeste važna, ali nije neka primarna stvar, mislim da je kvaliteta usluge primarna – kaže Žana Arsić, frizerka.

Sličnog mišljenja i stomatolozi. Tijekom odmora za bh. dijasporu obvezan je posjet i zubaru. Usluga 30 posto jeftinija, a za isto toliko, kvalitetnije.

– Najčešće su to usluge stomatološke protetike i implatologije, to su stvarno zahtjevni radovi koji puno više koštaju u zemljama Zapadne Europe nego kod nas. Vi danas imate ambulante koje koriste intraoralne skener za uzimanje otisaka koji se šalju u zubnu tehniku i bukvalno zaokružen digitalni proces rada što danas jedan jako kompliciran rad možete završiti u tijeku jednog tjedna – ističe stomatolog Saša Dabić.

Pazar pune, no, ipak ne koliko ranijih godina. Ljetni mjeseci, kako kažu, sugovornici za N1, nekada su bili rezervirani upravo za dijasporu. Danas – bilježi se kontinuiran dolazak tijekom cijele godine. Kraće, a češće.

Da u BiH, osim turista u velikom broju dolazi i dijaspora, najbolje pokazuje podatak Granične policije BiH. Samo proteklog vikenda preko 100.000 osoba granicu je preško sa bh. putovnicom.

Procjenjuje se da gotovo pola milijuna bh. građana koji žive u inozemstvu tijekom ljeta dođu u zemlju porijekla. Na listi prioritetata: tretmani – medicinski, kozmetički, automehaničarske usluge. Pa odmor za goste-dijasporce,  često znači spajanje ugodnog s korisnim.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Potražnja za kreditima u BiH u porastu

Potražnja preduzeća za kreditima u Bosni i Hercegovini nastavila...

ZDK: 210 vjenčanja u julu – Znate li koliko ih je završilo razvodom?

U Federaciji BiH u julu ove godine na „ludi...

Faruk Suljović na humanitarnom trilatonu prikupio 22.571 KM za oboljele građane

Faruk Suljović je za oboljele od raka prikupio 22.571...

Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM

Institucije Bosne i Hercegovine u periodu od januara 2021....