Ministarstvo civilnih poslova uputilo pismo namjere da BiH želi postati članica Eurotransplanta

/

Iako su nadležni u Bosni i Hercegovini ranije ove godine postigli dogovor o realizaciji inicijative koja će našoj zemlji konačno trasirati put ka članstvu u Eurotransplant, međunarodnoj fondaciji koja je odgovorna za poticanje i koordinaciju transplantacije organa, to se još nije dogodilo jer BiH nije ispunila uvjete.

Među uvjetima su i uređen sistem na nivou države u oblasti transplantacija.

Iz Ministarstva civilnih poslova poručuju da se o članstvu BiH u Eurotransplantu razgovara dugi niz godina, a razne inicijative koje su pokretane ostale su bez rezultata.

Tako je nakon skoro 15 godina, na inicijativu Ministarstva civilnih poslova postignut dogovor s entitetskim ministrima zdravstva pa je u januaru ove godine upućeno pismo namjere da država BiH želi postati članica Eurotransplanta.

“Put do punopravnog članstva u Eutrotransplantu je dug, a ispunjavanje preduvjeta za članstvo koje je postavilo Eurotransplant izuzetno je zahtjevan proces. Taj proces ima sedam koraka, a u prvih šest mjeseci ove godine uspjeli smo ostvariti dva”, saopćeno je iz tog ministarstva.

Kako bi se ubrzale aktivnosti, ministrica Dubravka Bošnjak održala je sastanak sa rukovodstvom Eurotransplanta početkom juna, na kojem je rukovodstvo Eurotransplanta izrazilo spremnost da podrži Bosnu i Hercegovinu.

Navode kako je delegacija Bosne i Hercegovine na tom sastanku istakla zainteresiranost za formaliziranje suradnje Bosne i Hercegovine s Eurotransplantom zaključivanjem bilateralnog sporazuma o prekograničnoj razmjeni organa, koji bi bio prvi korak prema članstvu.

“O iskazanom interesu BiH bit će upoznata savjetodavna tijela Eurotransplanta te će Bosna i Hercegovina dobiti informaciju o sljedećim koracima nakon godišnjeg zasjedanja koje će biti održano 10. i 11. oktobra 2024. godine u Nizozemskoj”, istaknuto je.

Koje kriterije BiH mora ispuniti?

Iz Ministastva civilnih poslova kažu kako, prije nego što postanu članice zajednice Eurotransplant, zemlje moraju ispuniti niz preduvjeta.

“Oni se odnose na područje doniranja i presađivanja organa, medicinskog znanja i zakonodavstva. Nadležna entitetska ministarstva moraju raditi na ispunjavanju uvjeta. Neophodna su zakonska rješenja kojima se u državi definira, između ostalog, akreditacija transplantacijskih centara, sigurnost i zaštita podataka, prikupljanje i distribucija podataka nakon transplantacija s ciljem poboljšanja raspodjele organa za razmjenu organa sa Eurotransplant partnerskim zemljama na osnovu zajednički dogovorenih Eurotransplant načela raspodjele i sl. Pored toga, stopa doniranja organa u trenutku punopravnog članstva mora biti iznad 10 na 1 milion stanovnika, što Bosna i Hercegovina trenutno ne ispunjava. Ako ovaj cilj još nije postignut, mora biti razumno pretpostaviti – na temelju razvoja u pogledu doniranja organa tokom prethodnih godina i mjera poduzetih u ovom području – da će se tražena stopa postići u bliskoj budućnosti”, navodi se u odgovoru Ministarstva za N1.

Potrebno i je da država članica ima zakone koji dopuštaju razmjenu organa s partnerskim zemljama Eurotransplanta na osnovu zajednički dogovorenih načela raspodjele Eurotransplanta.

Kada je riječ o logističkim preduvjetima, potrebno je osigurati definirane kontakt osobe za Eurotransplant, standardizovani prijevoz koji omogućava sigurno i pravovremeno dopremanje organa i slično, navode.

“U ovom trenutku, BiH čeka na Mapu puta od Eurotransplanta, koja će detaljno prikazati daljnje korake koje treba poduzeti. U razgovorima koje smo imali s predstavnicima Eurotransplanta, među ostalim, dobili smo i preporuku da bi bilo dobro imati ugovor s jednom vazduhoplovnom kompanijom za transfer organa. Poduzimaju se značajne aktivnosti unutar BiH, uključujući organizaciju unutar zemlje kako bi se brzo moglo reagirati. Posebno treba naglasiti medijske kampanje o promoviranju značaja donorstva. U tom smislu, izuzetno je važna vijest o transplantaciji srca, koja je prvi put urađena u Bosni i Hercegovini, a uradio je tim ljekara KCU Sarajevo”, saopćeno je.

Članstvo u Eurotransplantu ima ogromno značenje jer pacijentima, odnosno oboljelima, pruža priliku za novi život. Napredak transplantacijske medicine u Bosni i Hercegovini, omogućit će da se u budućnosti provode svi transplantacijski procesi koji trenutno nisu dostupni u našoj zemlji.

Iz Ministarstva ističu da je ministrica nedavno imala sastanak i sa ministrom zdravstva Republike Hrvatske, Vilijem Berošem, gdje su razgovarali o koracima koje je BiH preduzela i koje planira preduzeti kako bi postala članica Eurotransplanta. Ministar Beroš je, kažu, izrazio spremnost Hrvatske da pomogne Bosni i Hercegovini u ovom procesu, s obzirom na bogato iskustvo Hrvatske koja je postala punopravna članica Eurotransplanta još 2007. godine, piše NAP.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Potražnja za kreditima u BiH u porastu

Potražnja preduzeća za kreditima u Bosni i Hercegovini nastavila...

ZDK: 210 vjenčanja u julu – Znate li koliko ih je završilo razvodom?

U Federaciji BiH u julu ove godine na „ludi...

Faruk Suljović na humanitarnom trilatonu prikupio 22.571 KM za oboljele građane

Faruk Suljović je za oboljele od raka prikupio 22.571...

Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM

Institucije Bosne i Hercegovine u periodu od januara 2021....