Zašto su suhe šljive dobre za zdravlje organizma i kako ih konzumirati?

/

Suhe šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća. Za razliku od svježih šljiva, suhe šljive mogu stajati u ostavi oko šest mjeseci. Kada se čuvaju u frižideru, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu dana.

U sastavu suhih šljiva nalazi se koncentrirani sorbotol i vlakna, što im pruža veći laksativni efekt od svježih šljiva. Kako svježe, tako i ove suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima može naći magnezijum i željezo.

U bilo kojem obliku šljiva je nevjerovatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja. Od izuzetnog značaja je sposobnost svježe i suhe šljive da se željezo u organizmu bolje iskoristi, a što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.

Konzumiranje četiri do pet suhih šljiva daje vam oko 280 mg kalijuma ili oko 12 posto dnevnog preporučenog unosa. Evo nekoliko potencijalnih zdravstvenih dobrobiti jedenja suhih šljiva.

Jedan od najstarijih kineskih lijekova napravljen je upravo od suhe (dimljene) šljive i nosi naziv ubai. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća antioksidante moći nalazi se sveža šljiva (prunus domestica), dok je suha šljiva daleko ispred suhih smokvi, hurmi, grožđa, kajsija, i to sa dva puta većom antioksidantom snagom.

Suhe šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovne stolice, dok topiva vlakna pomažu u umjerenoj probavi i apsorpciji hranjivih materija iz hrane. Suhe šljive također sadrže sorbitol i hlorogensku kiselinu, koji mogu povećati učestalost stolice.

Antioksidansi i protivupalna svojstva suvih šljiva mogu spriječiti gubitak koštane mase i pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju, prema kliničkim studijama. Veće količine vitamina K u suhim šljivama takođe pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.

Samo tri do četiri suhe šljive dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje, piše Novi.ba.

Istraživanja su pokazala da su flavonoidi prisutni u šljivama djelotvorni kod zaštite od dobnog kognitivnog oštećenja. Redovno konzumiranje šljiva takođe pomaže u sprečavanju starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

Suhe šljive mogu pomoći u snižavanju nivoa glukoze u krvi i LDL holesterola (“lošeg holesterola”), istovremeno štiteći vaše ćelije od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti, prenosi HAYAT TV.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Objavljena nova lista: Ovo su najpouzdanije marke polovnih automobila

Američki Consumer Reports je napravio veliko istraživanje pouzdanosti polovnih...

Uvrstite ih u svoju prehranu: Ova tri začina ubrzavaju metabolizam i doprinose mršavljenju

Zob je hranjiva, vlaknima bogata, cjelovita žitarica koja čini...

Kako spriječiti proklijavanje krompira: Uz ovaj trik ostaje čvrst i bez klica mjesecima

Ako nemate prikladan prostor za spremanje krompira, ovaj trik...

Ovo vrijedi znati: Koji je najbolji način za čišćenje masnih kuhinjskih pločica i fuga?

Kada ste zadnji put očistili pločice ili kuhinjsku oblogu,...