Ne interesuju ih izbori, već vanredno povećanje penzija: Penzioneri će na ulice…!

/

Do 25. augusta traje potpisivanje peticije kojom penzioneri u FBiH nastoje izvršiti pritisak na vlasti entiteta da ispune njihove zahtjeve koji se prevashodno odnose na povećanje penzija.

Jednokratna pomoć

Kako je poznato, na Skupštini Saveza udruženja penzionera FBiH doneseni su zaključci kojima se traži povećanje penzija za deset posto počevši od decembra 2023, dok se drugi zahtjev odnosi na isplatu jednokratne pomoći od 200 KM za penzionere čije su penzije do 1.000, te po 100 KM za one čije su penzije više od 1.000 maraka. Od federalne Vlade i Parlamenta traže da se ide u hitnu izmjenu Zakona o PIO/MIO, članova 79. i 80, kako bi redovno usklađivanje penzija bilo vezano za prosječnu platu, a vanredno za rast prosječne plate. Ako peticija ne urodi plodom, uslijedit će masovni protesti.

– Penzioneri su itekako zainteresovani i potpisuju peticiju jer je to prvi korak ka ostvarenju cilja. Imamo zaključke UO Saveza i Skupštine da do polovine septembra održimo sastanak sa svim članicama Saveza na nivou FBiH, to je 61 udruženje, a dotad se nadam da ćemo imati odgovor Vlade i resornog ministarstva. Ako ne bude pozitivnog odgovora, mi ćemo na zajedničkom sastanku donijeti odluku kada ćemo održati proteste. Planirali smo da to bude prije izbora ili neposredno pred izbore, rekao je za Oslobođenje Haso Halilović, zamjenik predsjednika UO Saveza udruženja penzionera u FBiH.

Vlastima će, kaže nam, peticiju predati 1. septembra.

Politika radi svoj posao. Predizborne su aktivnosti i svako se tu traži, pa imamo otpora i na terenu, priznaje Halilović

– Mi tražimo hitnu izmjenu Zakona, jer od Vlade i resornog ministarstva nema pozitivnog odgovora. Oni nisu za to da se ide u izmjenu Zakona jer je izborna godina. Međutim, penzionere ne interesuju ni izbori ni bilo šta drugo. Interesuje ih vanredno povećanje penzija. Cijene idu gore svaki dan, od 1. augusta struja je poskupjela za sve, a posebno je to udar na penzionere. Vlada i Parlament nisu preduzeli ništa na izradi dugoročnog ekonomsko-socijalnog programa, koji bi obuhvatio ovu kategoriju i gdje bi bile kvalitetne subvencije. Moramo imati zaštitu te kategorije u kvalitetnom ekonomskom podsticaju, a osnovno je da se penzije povećavaju sa rastom plata. Nažalost, to nije slučaj. Prošle godine su plate rasle 13,6, a penzije 6,55 posto, ističe Halilović.

Ozbiljan pristup

Prema njegovim riječima, ako peticija ne urodi plodom, uslijedit će protest upozorenja, gdje je planirano da budu sva rukovodstva iz 61 organizacije – članice Saveza.

– Ako ni to ne urodi plodom, ide se u masovne proteste, pa ćemo vidjeti šta će sve polučiti na kraju. Para ima, samo treba izvršiti preraspodjelu kompletnih korisnika. Situacija je krajnje ozbiljna i svemu pristupamo krajnje ozbiljno. Vjerujte da ima otpora i na terenu. Politika radi svoj posao. Predizborne su aktivnosti i svako se tu traži. Nažalost, niko ne razmišlja o socijalnoj kategoriji stanovništva, naglašava Halilović, prenosi Oslobođenje.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...