I dalje na snazi crveni meteoalarm: Temperature lokalno do 42 stepena

/

Danas u našoj zemlji sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući ponegdje u centralnim, zapadnim, istočnim područjima Bosne i na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjeren na jugu i jugozapadu zemlje jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu i sjeveru do 28, a dnevna od 34 do 40, lokalno do 42 °C.

Prognoza za naredne dane

U subotu sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 40 °C.

U nedjelju sunčano i vruće uz umjeren porast oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su moguću u centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Tokom noći porast naoblake praćen kišom i pljuskovima u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, lokalno do 40 °C.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine u sjevernim, sjeverozapadnim područjima Bosne i na sjevernu i sjeverozapadu Hercegovine. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 24 do 30, na sjeveroistoku Bosne do 34 °C.

Biometeorološka prognoza

I dalje nepovoljne biometeorološke prilike uz najviši stepen upozorenja na visoke temperature koje mogu uticati na zdravlje ljudi. Nedostatak svježine tokom noći mogao bi kod osjetljivih osoba uzrokovati iscrpljenost i dodatno jačanje tegoba. Preporučljivo je maksimalno reducirati kretanje i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, te konzumirati dovoljno tečnosti, naročito rizične grupe stanovništva poput trudnica, djece, hroničnih bolesnika i starijih lica. Učesnicima u saobraćaju također sugerišemo oprezniju vožnju. Opšta slika će biti najlošija u sjevernoj, centralnoj Bosni i na krajnjem jugu,, saopćeno je iz FHMZ.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vlada Federacije BiH dodjeljuje 2,3 miliona litara dizela poljoprivrednicima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da...

Most je davno gotov: Kada će konačno biti završen granični prijelaz u Gradišci

Zbog velikih gužvi na Graničnom prijelazu Gradiška, i građani...

Snažan zemljotres pogodio BiH, još nema podataka o jačini

Snažan zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, a prema...

Još danas hladnije, od sutra lagani rast temperatura

U Bosni pretežno oblačno vrijeme većinom sa slabom kišom....