Mogu smanjiti upale i spriječiti mnoge bolesti: Zašto bismo trebali jesti kupine?

/

Pročitaj mi ovu vijest.

0:00 0:00
100

Download Audio

Nekada su kupine važile za sezonski užitak, a danas ih u prodavnicama možemo naći tokom cijele godine.

Osim što su ukusna užina, imaju mnogo koristi za naše zdravlje zahvaljujući brojnim hranljivim materijama koje sadrže, prenosi Klivlendska klinika.

Kako objašnjavaju dijetetičari, kupine su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima.

Ovi hranljivi sastojci su neophodni za održavanje dobrog zdravlja, a trenutna istraživanja pokazuju da antioksidansi u kupinama mogu smanjiti upale i spriječiti mnoge bolesti, uključujući i rak. Kupine su također niskokalorične, a samo jedna šaka sadrži samo 43 kalorije.

Stručnjaci navode da ovu namirnicu treba konzumirati što češće prije svega zbog njenih zdravstvenih koristi. Naime, kako kažu, dobrobiti koje donosi redovna konzumacija kupina su sljedeće:

  • Smanjenje upale u tijelu
  • Ubrzanje metabolizma
  • Dovode do gubitka težine
  • Čiste krv
  • Ublažavanje lošeg varenja
  • Smanjenje rizika od bolesti srca i vaskularnog sistema

Osim što ih jedu kao zdravu užinu, kupine su odlične i kao dodatak jogurtu za doručak ili voćnoj salati za večeru, piše Krstarica.

 

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...