Nakon incidenta s Nešićem: Kada vozila funkcionera pod pratnjom zapravo mogu koristiti rotaciju?

/

Nakon incidenta u Sarajevu u kojem su u srijedu učestvovali ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i njegova službena pratnja te vozač privatnog vozila, postavlja se pitanje kada vozila koja prate državne funkcionere mogu koristiti rotacije i tako biti izuzeti od poštivanja saobraćajnih propisa.

Po samoj izjavi Nešića, koji tvrdi da je napadnut, upravo je u incidentu u srijedu na zaštitnom vozilu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, koje prati ministra, sve vrijeme bila upaljena rotacija i s dvije strane su drugom vozaču pokazivali palicu “stop”.

Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini dao je prednost vozilima pod pratnjom ukoliko pratnja ima uključene rotacije, odnosno zvučne i svjetlosne signale. U tom slučaju im se drugi vozači i pješaci moraju skloniti, mogu prekoračiti brzinu, preticati gdje nije dozvoljeno, preticati kolonu i slično, što izaziva i revolt kod građana, posebno ako je bespotrebno.

– Vozilima pod pratnjom, u skladu s ovim zakonom, podrazumijevaju se vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, sa motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih signala i svjetlosnih znakova crvene i plave boje i to za vrijeme dok se ti znakovi daju.

Vozač koji na putu susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i vozač kojeg sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom dužni su da ustupe prvenstvo prolaza, omoguće nesmetan prolaz, a po potrebi zaustave vozilo, umjesto dugih svjetala noću upotrijebe kratka svjetla za osvjetljavanje puta, strogo se pridržavaju naredbi koje im daju lica iz pratnje i kretanje nastave tek kad prođu sva vozila pod pratnjom.

Vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim u odnosu na vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znacima ovlaštenog lica, i na njih se ne primjenjuju odredbe: o ograničenju brzine, o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila i o zabrani presijecanja kolone pješaka, pod uvjetom da ne ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Da bi omogućili nesmetan prolaz vozilima, pješaci su dužni da se sklone s kolovoza dok ta vozila prođu – piše u zakonu.

Kazna je od 50 KM do 250 KM.

Međutim, zakon nije definirao kada se može koristiti rotacija i privilegija “kršenja” saobraćajnih pravila. Ovo bi, očekuje se, trebalo biti propisano podzakonskim aktom kako bi bile spriječene manipulacije i zloupotrebe, te smo se s upitom obratili Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

No u ovoj instituciji izgleda praksa je da se na novinarska pitanja odgovara šutnjom, pa su i na pitanja Faktora, i pored dvodnevnog čekanja, izostali odgovori.

Incident s Nešićem se desio 21. augusta. On je ustvrdio da se vozač zalijetao u vozila u kojima su bili on i njegovo osiguranje dok je bio na putu ka svom kabinetu.

– Negdje prije Vrbanja mosta crveni džip je u više navrata pokušao da isiječe i prekine vezu između vozila u kojem sam se nalazio i pratnje. Čak je, u jednom trenutku, pokušao da udari ili u vozilo s ministrom ili u osiguranje. Kada je u tome spriječen, pokušao je iz suprotne trake da presiječe zaštitno vozilo i da ga udari. Tada su reagirali pripadnici mog osiguranja, te su presjekli put džipu i zaustavili ga – izjavio je Nešić.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo je saopćeno da se dežurni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo izjasnio da nema elemenata krivičnog djela, a da će policijski službenici Uprave policije MUP-a KS po kompletiranju materijala poduzeti mjere i radnje u skladu sa zakonom.

Pojedini medji su objavili navodnu izjavu muškarca koji je bio u spornom automobilu da je bio izrevoltiran jer je vozilo u kojem je bio Nešić na drzak i opasan način preteklo njegovo vozilo, pa je on htio preteći ministrovo, ali da nije imao namjeru da napadne i da nije ni znao ko je u automobilu, piše Faktor.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...