Bliže se izbori, stranke će za kampanje izdvojiti milione: Evo ko se najviše “razbacivao” 2020.

/

Do početka izborne kampanje ostalo je desetak dana. Politički subjekti već uveliko prave računice i “nabacuju” na papir koliko će ih predstavljanje bilbordima, plakatima, promotivnim spotovima i ostalim oglašavanjem izlazak na izbore koštati.

Iako još sa sigurnošću ne mogu reći koliko će tačno potrošiti, ističu da će to biti manje nego za prethodne opšte izbore, ali i lokalne od prije četiri godine.

Manje nego dosad

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine naglašavaju da su troškovi izborne kampanje političkih subjekata limitirani brojem birača.

– Maksimalno dozvoljeni iznos za finansiranje izborne kampanje izračunava se tako što se broj birača u svim izbornim jedinicama u kojima politički subjekt ima kandidatsku listu ili kandidata pomnoži sa 0,30 KM za izbore za načelnika opštine/gradonačelnika i za članove opštinskog vijeća, odnosno skupštine opštine. U roku od sedam dana od zaključivanja centralnog biračkog spiska, Centralna izborna komisija BiH objavljuje broj birača za svaku izbornu jedinicu. Taj broj je osnov za određivanje maksimalnog iznosa sredstava koji politički subjekt može potrošiti za finansiranje izborne kampanje, naglašavaju iz CIK-a BiH za naš list.

Za opšte izbore 2022. potrošili su na izbornu kampanju više od 11,3 miliona KM

Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP-a BiH, kaže da još precizne procjene troškova nema. No, dodaje da su ti budžeti konstantni, kao na prethodnim izborima.

– Ne odstupa se puno, otprilike 5-10 posto. To je konstanta, kaže Karajbić.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević ističe da ova stranka nema mogućnost finansiranja kampanje na način kako bi to i minimalno bilo potrebno.

Na troškovima za bilborde niko ne štedi/Senad Gubelić

– Naši će troškovi biti minimalni i biće troškovi koji će praktično ići kroz donacije, članstva funkcionera. Dakle, jedan vrlo minimalan utrošak, vjerovatno ćemo biti među strankama koje će najmanje potrošiti s obzirom na stanje sa ukidanjem računa. U toj situaciji nikad nismo bili i utrošićemo vjerovatno simbolična sredstva, kaže nam Miličević.

U Stranci za BiH kažu kako je teško govoriti okvirno o troškovima, budući da još traje zakupljivanje reklamnih površina, bilborda.

– Čekamo i da nam ljudi sa terena kažu o potrebama štampanja materijala. Tako da mislim da je još rano govoriti o ukupnom iznosu. Svakako, to je sve transparentno i biće poznato i javnosti. Ali, teško je sada u ovim momentima preciznije govoriti, jer tek su počeli pristizati prijedlozi sa terena, ističu iz SBiH i dodaju da će za ove izbore sigurno biti manje potrošeno nego za opšte održane prije dvije godine.

Lider Liste za pravdu Nebojša Vukanović procjenjuje da bi u kampanju moglo biti uloženo između 80.000 i 100.000 KM.

– Nemamo prihode članarine, nemamo nikakve donacije i ne primamo ni od koga novca. Ali, izborili smo se da imamo prvi put prihode iz budžeta koji iznose otprilike 20.000 maraka na mjesečnom nivou. Do sada smo uštedjeli određenu svotu novca i planiramo da uložimo između 80.000 i 100.000 maraka, odnosno da će nas ova kampanja toliko koštati, govori nam Vukanović.

Iz CIK-a kažu kako će, u slučaju da se utvrdi kako politička stranka nije prijavila sve troškove izborne kampanje, odnosno da u finansijskom izvještaju koji je podnijela CIK-u nije iskazala sve te troškove, izreći novčanu kaznu u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka.

– Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisane su novčane kazne za političku stranku od 500 do 10.000 maraka (ukoliko troši sredstva mimo programa utroška, ne prijavi priloge, ne vodi evidencije o prihodima i rashodima, ne podnese izvještaje), odnosno novčana kazna do trostrukog iznosa nezakonito primljenih sredstava (prilozi fizičkih i pravnih lica preko limita i zabranjeni prilozi). Novčana kazna od 200 do 2.000 KM propisana je i za fizičko lice koje izvrši prekršaj, navode iz CIK-a.

Za lokalne izbore održane prije četiri godine političke partije su na troškove kampanje potrošile 5,5 miliona maraka, dok su nezavisni kandidati za tu svrhu izdvojili 61.752 KM. Najviše novca za kampanju su tada potrošili SNSD i SDA.

Oglasi, proglasi

SNSD je potrošio 845.035 KM. Od toga, za troškove štampanja plakata izdvojeno je 79.845 KM, troškove plakatiranja 188.170 KM, troškove štampanja predizbornih oglasa, proglasa, saopštenja i slično u javnim glasilima 483.435 KM, troškove organizacije i održavanja predizbornih skupova 935 KM, troškove štampanja, umnožavanja i slanja predizbornog materijala biračima 81.661 KM i za ostale troškove propagande 10.987 KM.

Nešto manje potrošila je SDA – 805.760 KM. Na troškove štampanja plakata potrošeno je 177.624 KM, plakatiranja 58.750 KM, štampanja predizbornih oglasa, proglasa, saopštenja i slično u javnim glasilima 305.875 KM. Na troškove organizacije i održavanja predizbornih skupova potrošeno je 46.088 KM, a štampanja, umnožavanja i slanja predizbornog materijala biračima 154.835 KM, dok su za ostale troškove propagande izdvojili 62.585 KM.

Prije četiri godine PDP je potrošio 407.833 KM. Za troškove štampanja plakata dali su 64.936 KM, troškove plakatiranja 62.058 KM, a štampanja predizbornih oglasa, proglasa, saopštenja i slično u javnim glasilima 173.981 KM. Ostali troškovi su bili oko 106.000 KM.

HDZBiH su izbori koštali 338.485 KM, DNS 335.579 KM, a SDPBiH 312.282 KM. Našu stranku su, prema podacima CIK-a, lokalni izbori 2020. godine koštali 300.842 KM, dok je SDS prije četiri godine potrošio “skromnu” 210.031 KM.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...