Ilegalni migranti ulaze u BiH pod krinkom stranih radnika

/

Pročitaj mi ovu vijest.

0:00 0:00
100

Download Audio

Vlasti Bosne i Hercegovine počele su ukidati vize državljanima Pakistana i Bangladeša koji dolaze pod krinkom stranih radnika, a zapravo ilegalno odlaze u Hrvatsku i nastavljaju put prema zemljama Evropske unije.

Zbog manjka radne snage posljednjih je godina povećan broj dolazaka državljana Nepala, Bangladeša i Pakistana koji dobijaju radne dozvole u BiH.

Iako puno njih ostaje raditi, dio se krijumčarskim lancima prebacuje u Hrvatsku i nastavlja put u druge članice Evrospke unije.

Služba za poslove sa strancima je u srijedu izvijestila da su ukinute radne vize za 39 državljana Pakistana, a u proceduri je 14 državljana Bangladeša.

Iz te policijske agencije navode kako ilegalni migranti plaćaju velike novčane iznose posrednicima ili samim poslodavcima kako bi im osigurali radne dozvole i vize za zakonit ulazak u BiH.

Služba je pozvala poslodavce da strane radnike uvoze isključivo preko ovlaštenih agencija i upozorila kako će u suprotnom morati plaćati troškove smještaja u imigracijskom centru i deportacije iz BiH.

BiH je u prvih šest mjeseci 2024. izdala 3.230 radnih dozvola i taj se broj svake godine povećava, prenosi Index.hr.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...