Paljenje niskog rastinja uzrok požara koji se širi prema Crnom vrhu: Ugroženo 11 hektara šume i desetine kuća

/

Pročitaj mi ovu vijest.

0:00 0:00
100

Download Audio

Jučer u naselju Crnojevići, MZ Radojčići, izbio je požar prilikom paljenja niskog rastinja u blizini porodične kuće. Požar se brzo proširio na obližnju šumu koja se nalazi oko 50 metara od kuće.

Zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Maglaj i radnika Šumarije, požar je lokalizovan u neposrednoj blizini kuće. Međutim, zbog nepristupačnog terena i minsko sumnjive površine, vatrogasci nisu mogli fizički pristupiti mjestu požara kako bi ga u potpunosti ugasili. Požar se proširio sa prizemnog dijela na krošnje drveća, zahvatajući oko 11 hektara šume, pretežno borove.

Trenutno na gašenju požara učestvuju PVJ Maglaj, Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Maglaj, radnici Šumarije Maglaj, te lokalno stanovništvo. Direktno je ugroženo pet kuća, dok je indirektno ugroženo dodatnih 50. Postoji opasnost da se požar proširi prema MZ Misurići, deponiji smeća Nekolj (MZ Liješnica), pa čak i prema općini Žepče.

Iz Općinske službe civilne zaštite Maglaj upućen je zahtjev za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH kako bi se pomoglo u gašenju požara, saopštili su iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (KUCZ ZDK).

Ove informacije objavljene su na Facebook stranici maglaj.net

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Fejzić dr.Mersiha, spec.pedijatar imenovana za direktora JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović – Izo” Tešanj

Fejzić dr.Mersiha, spec.pedijatar imenovana za direktora JZU Dom zdravlja...

Teslić: Više od 150 ljudi doniralo kosu djeci oboljeloj od karcinoma

U Tesliću je danas održana donatorska akcija “Kosu skrati,...

Doboj:Nova krivična prijava protiv Petrovića i Jerinića

Centar za humanu politiku podnio je krivičnu prijavu protiv...

Tešanj: Vatrogasci gasili požar na automobilu i pomoćnom objektu

Prema službenim informacijama koje je saopćila Civilna zaštita općine...