Ovo vrijedi znati: Koji je najbolji način za čišćenje masnih kuhinjskih pločica i fuga?

/

Kada ste zadnji put očistili pločice ili kuhinjsku oblogu, pogotovo na području uz šporet?

Gotovo sigurno tom je prostoru potrebno jedno dobro i dubinsko čišćenje kako biste uklonili sve naznake prljavštine i masnoće. Evo nekoliko savjeta i uputa koji će vam itekako pomoći u tome.

Nikada ne podcjenjujte snagu sapuna i vode

Veoma mnogo stvari u kuhinji se može očistiti sapunom, vodom i spužvom. Molekule sapuna su kako hidrofilne (vole vodu) tako i hidrofobne (mrze vodu), što ih čini savršeno pogodnima za razbijanje masnoća, čišćenje i ispiranje.

Tri obavezne stvari: sirće, soda bikarbona i limunov sok

Ovaj spoj ponekad bi mogao pločicama (a naročito fugama) pomoći kako ne bi bile samo čiste, već on vraća i prvobitni sjaj koji su imale. Sirće i limunov sok su prirodne kiseline, što ih čini dobrim u borbi protiv nakupina prljavštine. Soda bikarbona je lagano alkalna i kad je kombinirate s kiselim sastojcima to je čista naučno-fantastična čarolija za masne mrlje.

Ako primijetite plijesan, rješenje je izbjeljivač

Mnogi izbjegavaju koristiti izbjeljivač u kuhinji, ali to je moćno sredstvo za čišćenje – i sigurno, sve dok ga koristimo po uputama. Stoga, ako otkrijete da se ispod masnoće još nalazi i plijesan, izbjeljivač će postati vaš ‘najbolji prijatelj0, prenosi The Kitchn.

Sada, kada znamo teoriju, vrijeme je za praksu.

Kako očistiti masne pločice i fuge

Šta će ti sve trebati:

  • gumene rukavice
  • spužva
  • deterdžent za pranje posuđa
  • čista krpa
  • limun
  • sirće
  • soda bikarbona
  • četkica za zube
  • silikon

Upute:

Upotrijebite nasapunanu spužvu za čišćenje pločica i fuga: Uz pomoć spužve namočene u toplu vodu sa sapunom kružnim pokretima očisti površinu od mrlja i same fuge.

Obrišite pločicu i fuge čistom krpom: Uzmite vlažnu krpu za suđe i obrišite pločice i fuge od ostataka sapuna.

Napravite pastu od limunovog soka, sirćeta i sode bikarbone – jedan dio limunovog soka, jedan dio sirćeta i dva dijela sode bikarbone.

Očistite masne površine pomoću paste: Četkicom za zube nanesite pastu na masnu pločicu i fuge/fugu. Dobro očetkajte četkicom ili uz pomoć spužve.

Obrišite pločice i fuge: Koristite čistu, vlažnu krpu za suđe.

Nanesite silikon na suhu fugu: Nakon što se fuga potpuno osuši (ostavite ih nekoliko sati da budeš sigurna), nanesite jedan ili dva sloja sredstva na bazi silikona kako bi ih zaštitili u budućnosti, piše Radio Sarajevo.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Ove uobičajene namirnice su zapravo loše za bubrege

Bubrezi su važan organ u tijelu koji igraju vrlo...

Objavljena nova lista: Ovo su najpouzdanije marke polovnih automobila

Američki Consumer Reports je napravio veliko istraživanje pouzdanosti polovnih...

Uvrstite ih u svoju prehranu: Ova tri začina ubrzavaju metabolizam i doprinose mršavljenju

Zob je hranjiva, vlaknima bogata, cjelovita žitarica koja čini...

Kako spriječiti proklijavanje krompira: Uz ovaj trik ostaje čvrst i bez klica mjesecima

Ako nemate prikladan prostor za spremanje krompira, ovaj trik...