Federalni revizori konastatovali napredak u Zavodu PIO kod izdavanja rješenja za penzionisanje, ali i dalje ima…

/

Napredak u izdavanju rješenja za penzionisanje Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje kontatovan je u Izvještaju o finansijskoj reviziji za 2023. godinu, međutim, federalni revizori su naveli kako i dalje ima rješenja koja se ne donose u zakonskom roku.

– Konstatovan je napredak u izdavanju prvostepenih rješenja u odnosu na prethodnu godinu (u 2023. godini 22.001, a u 2022. godini 14.096), kao i smanjenje broja neriješenih zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju u prvostepenom rješavanju u kantonalnim administrativnim službama kojih je u aprilu 2023. godine bilo 23.306 i do kraja godine je smanjeno na 17.512, a do aprila 2024. godine broj se smanjio na 15.957 zahtjeva.

Međutim, izvršenom revizijom smo konstatovali da rješenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja i rješavanja po žalbama izjavljenim na rješenja donesena u prvom stepenu Federalni zavod nije donosio u rokovima utvrđenim članovima 216. i 244. Zakona o upravnom postupku za 25 posto (od 150) uzorkovanih predmeta.

Također, konstatovano je kašnjenje kod donošenje rješenja drugostepenog organa Federalnog zavoda za 15 posto (od 56) uzorkovanih predmeta i predmeta vraćenih na ponovni postupak koji nisu rješavani u skladu sa članom 57. Zakona o upravnim sporovima – navodi se u Izvještaju o finansijskoj reviziji za 2023. godinu.

Federalni revizori su ukazali na primanje uposlenika u Zavod PIO FBiH bez objavljenog konkursa.

Nije ispoštovana transparentnost kod zapošljavanja

– Prijem 15 zaposlenika u radni odnos izvršen je bez procedure javnog oglašavanja, primjenjujući izuzeća shodno Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH. Međutim, Federalni zavod je angažovanje devet osoba na određeno vrijeme vršio tokom cijele godine, čime nisu ispunjeni uvjeti iz uredbe, s obzirom na to da se radi o sistematizovanim radnim mjestima za koja je trebalo provesti procedure javnog oglašavanja. Na ovaj način nije ispoštovana transparentnost prilikom zapošljavanja u skladu sa Zakonom o radu – stoji u revizorskom izvještaju.

Nepravilnosti su utvrđene i kod uvida u putne troškove koji su iznosili 103.911 KM.

– Uredbom o naknadama troškova za službena putovanja definisano je da mogu uključivati naknadu za smještaj, ishranu, prevozne i druge predviđene troškove, kao i postupak ostvarivanja tih naknada. Uvidom u obračun troškova službenih putovanja utvrdili smo da kod pojedinih putnih naloga nije vršena adekvatna kontrola s obzirom na to da nije evidentiran broj sati provedenih na službenom putu, zbog čega ne možemo potvrditi osnov za obračun naknade.

Također, izvještaji sa službenog puta ne sadrže sve elemente, nedostaci su uočeni u dijelu informacija o datumu i vremenu polaska i povratka sa službenog putovanja, kratkog opisa zadatka (posla) koji se obavljao na službenom putu i izjave da li je bila osigurana ishrana (tri obroka), kao i specifikacije nastalih troškova koja sadrži: naziv, vrstu i iznos nastalih troškova u svrhu službenog putovanja za koje se prilažu računi. Navedeno može utjecati na visinu obračunate i isplaćene naknade.

Nismo se uvjerili u opravdanost isplaćenih naknada s obzirom na to da kod većine uzorkovanih naknada izvještaj sa službenih putovanja nije sadržavao sve propisane elemente, niti su kod nastalih troškova priloženi računi shodno odredbama Uredbe o naknadama troškova za službena putovanja – stoji u izvještaju.

Nije okončana konkursna procedura za Nadzorni odbor

Federalni revizori su se dotakli i Nadzornog odbora Zavoda PIO koji je privremen već 11 mjeseci a trebalo je da bude najviše tri mjeseca.

– Nadzorni odbor imenovan je rješenjem Vlade FBiH od 8. 4. 2021. godine na period od dvije godine, u sastavu: predsjedavajući Samir Bećirović, član Izmir Hadžiavdić i članica Anita Paurić. Rješenjem o razrješenju i privremenom imenovanju predsjedavajućeg Nadzornog odbora iz 2021. godine Vlada FBiH ranije imenovanog predsjedavajućeg razriješila je dužnosti, a rješenjem od 9. 12. 2021. godine za predsjedavajućeg Nadzornog odbora imenovan je Mario Nenadić. Rješenjem Vlade FBiH od 4. 10. 2023. godine imenuje se privremeni nadzorni odbor na period do okončanja konkursne procedure, a najviše do tri mjeseca u sastavu: predsjedavajući Mario Nenadić i članovi Jasmina Zubić i Anita Paurić.

Do obavljanja konačne revizije konkursna procedura nije okončana – stoji u izvještaju, izvještava Faktor.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...