Saopćenje sa 30. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona

/

Na tridesetoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 17.09.2024. godine razmatrano je šest tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

U okviru prve tačke Skupština je jednoglasno donijela zaključak kojim prihvata Nacrt Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija. Donošenje ovog zakona je proizašlo iz opredjeljenja Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona na transparentan rad i borbu protiv korupcije. Predmetnim zakonom se utvrđuju obaveze nosiocima javnih funkcija u Zeničko-dobojskom kantonu da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije. Predmetni zakon je upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana u sve općine Zeničko-dobojskog  kantona, Grad Zenicu, Grad Visoko i Grad Zavidovići, i  bit će objavljen na web stranici Kantona i dostupan u Ministarstvu za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona.

U okviru druge tačke dnevnog reda Skupština Zeničko-dobojskog kantona je, u skraćenom postupku, donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama Zeničko-dobojskog kantona, kojim se, između ostalog, u sastav Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona dodaje nova inspekcija – Kantonalna inspekcija socijalne zaštite koja vrši inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom u Zeničko-dobojskom kantonu. Ostalim odredbama predmetnog zakona otklonjene su poteškoće u obavljanju inspekcijskog nadzora s ciljem poboljšanja ekonomičnosti, efikasnosti, jednostavnosti i zaštite samog inspektora prilikom vršenja inspekcijskog nadzora.

Zastupnici su u okviru treće tačke dnevnog reda razmatrali i zaključkom prihvatili Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu.

Zastupnici su kao četvrtu tačku dnevnog reda razmatrali Izvještaj o poslovanju Javne ustanove Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona za period 01.01.-31.12.2023. godine koji nije dobio potreban broj glasova zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona da bi bio prihvaćen.

U okviru pete tačke dnevnog reda Skupština je razmatrala i zaključkom prihvatila Izvještaj o radu Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona za period 01.01.-31.12.2023. godine.

U konačnici rada Skupština je kao šestu tačku razmatrala Informaciju o koncesijama na području Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu, te donijela zaključak kojim se ista prihvata.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

BKC Kalesija realizuje obilježavanje 250 godina Hasanaginice u ZDK-u

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija...

Ministar Adnan Šabani potpisao 101 ugovor: Za zaštitu okoliša iz budžeta ZDK 1.110.000 KM

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu...

U ZDK na evidenciji nezaposlenih blizu 50.000 ljudi

U evidenciji nezaspolenih Javne ustanove Služba za zapošljavenje Zeničko-dobojskog...

Skupština ZDK usvojila Nacrt Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je i javnu raspravu uputila...