Prženice, zajedno s uštipcima, jedno su od najukusnijih jela za doručak, a njihova priprema je vrlo jednostavna.
Obično se prave od starog hljeba, što ih čini idealnim rješenjem za brzo jelo. Neće vam oduzeti puno vremena, a možete ih poslužiti s raznim dodacima.
Donosimo vam recept za sočne prženice koje se prave u tren oka.
Sastojci
- 1/2 staroga hljeba
- 3 jaja
- malo mlijeka
- malo soli i vegete
- malo ulja za prženje
Priprema
Hljeb izrezati na lijepe kriške. Jaja, so, vegetu i malo mlijeka dobro umutiti. U jedan tanjir staviti još malo mlijeka, pa svaki komad hljeba umakati prvo u mlijeko, zatim u jaja, te pržiti na vrućem ulju s obje strane do zlatne boje.
Posluživanje: Može s jogurtom, sirnim namazom, šećerom. Amerikanci mažu kikiriki puterom i džemom.