Pčelar otkriva kako prepoznati lažni med

/

Med je namirnica koja vraća snagu i jača psihu, naravno, ali samo ako je pravi.

Med se prema vrstama biljaka od kojih se dobija razvrstava u monoflorni i poliforni med. Uglavnom je sirupast, nekada može da se ušećeri, boje se razlikuju, ali ipak postoji nekoliko smjernica koje će vam pomoći da razlikujete pravi od lažnog meda.

Veoma je teško otkriti lažne proizvode jer karakteristike meda variraju zbog izvora nektara, sezone berbe i geografskih razlika.

Naučnici sa Univerziteta Kranfild u Ujedinjenom Kraljevstvu uspešno su testirali nove metode za utvrđivanje autentičnosti meda i tako otvorili put brzom i preciznom testiranju, prenosi Agroklub.

“Ako je med u tečnom stanju, ima nekoliko načina da otkrijete da li je pravi. Recimo, kada okrenete teglu tako da poklopac bude nadole, u tegli će se stvoriti mjehur u obliku kruške, to je siguran znak da je med pravi. Ako mejhura nema, to znači da su pčele hranjene šećernim sirupom ili čak nije ni bilo dodira sa pčelama, nego se radi o bombon sirupu koji se pakuje u tegle, objašnjava sagovornik Danasa.

Med se, ističu, često falsifikuje dodavanjem jeftinih šećernih sirupa. Kako navode, izvještaj Evropske komisije iz 2023. pokazao je da je 46 odsto od 147 testiranih uzoraka vjerovatno pomješano sa jeftinim biljnim sirupima.

Naime, veoma je teško otkriti lažne proizvode jer se karakteristike meda razlikuju zbog izvora nektara, sezone berbe i geografskih razlika. Metode autentifikacije, objašnjavaju, skupe su i dugotrajne. Zbog toga postoji sve veća potreba za pouzdanim testiranjem i usvajanjem novih pravila za borbu protiv prevara, prenosi N1 Zagrab.

Bez otvaranja tegle

Istraživački projekat koji je vodila dr Marija Anastasijadi sa Univerziteta Kranfild, u saradnji sa Agencijom za standarde hrane i Savjetom za nauku i tehnologiju, koristio je specijalizovanu tehniku svjetlosne analize za otkrivanje lažnog meda bez otvaranja tegle.

Uzorci meda iz Ujedinjenog Kraljevstva, obogaćeni sirupima od pirinča i šećerne repe, testirani su tehnikom neinvazivne Ramanove spektroskopije.

Prvo je razvijen za farmaceutsku i sigurnosnu dijagnostiku, a pokazao se kao veoma precizan u otkrivanju šećernih sirupa u ovoj hrani. Naučnici su kombinovali RZS sa mašinskim učenjem kako bi uspešno identifikovali šećerne sirupe iz različitih biljnih izvora.

„Med je skup i tražen – i može biti meta prevaranata, usled čega pravi proizvođači gube profit, potkopava se poverenje potrošača. Ova metoda je efikasna, i brzo je sredstvo za identifikaciju sumnjivih uzoraka, što pomaže industriji da zaštiti potrošače i proveri lance snabdevanja“, objasnio je dr Anastasijadi, prenosi Nova.rs.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Uspijeva baš svima: Ova biljka čisti zagađen zrak u našem domu

Ako razmišljate kojom sobnom biljkom ove jeseni uljepšati svoj...

Taste Atlas posvetio posebnu objavu bosanskim pitama: “Pitac” je očekivano na vrhu

Bosanske pite nude razne okuse i nadjeve, a toliko...

Ove uobičajene namirnice su zapravo loše za bubrege

Bubrezi su važan organ u tijelu koji igraju vrlo...

Objavljena nova lista: Ovo su najpouzdanije marke polovnih automobila

Američki Consumer Reports je napravio veliko istraživanje pouzdanosti polovnih...