Prva debata kandidata za načelnika Tešnja: Pregled i analiza ključnih trenutaka

/

Na TV SMART-u održana je prva debata kandidata za načelničku poziciju u općini Tešanj. Rasprava je donijela širok spektar tema, od samopohvala i međusobnih kritika, do žustrih stavova, s posebnim fokusom na problem vodosnabdijevanja u općini Tešanj.

Evo kratkog pregleda nastupa glavnih kandidata:

Adnan Lihić – kandidat NAPRIJED

Adnan Lihić, kandidat ispred stranke NAPRIJED, pokazao je energičnost i borbenost te jasno razumijevanje funkcionisanja općinske uprave. Upoznao je javnost s razlikama u nadležnostima lokalne zajednice i viših nivoa vlasti te ponudio neka rješenja za aktuelne probleme. Ipak, njegova politička prošlost mu nije išla na ruku. Ko ne prefeririše ni SDA ni SDP sigurno da neće na prvu glasati ni za Adnana Lihića. Zašto? Jednostavno sve okolnosti mu nisu išle na ruku. Do nedavno, Lihić je bio član rukovodstva SDA Tešanj i direktor JP RAD Tešanj, što otežava njegovu poziciju kao kritičara vlasti u kojoj je i sam bio ključni akter. Tokom debate, činilo se da nije dovoljno artikulisao rješenja za probleme koje je spomenuo. Malo više političke kulture bi mu dobro došlo, kao i jasnijeg artikulisanja kada
govori o zamjerkama i načinu rješavanja aktuelnih problema kojih svakako
ima u radu Općine Tešanj.

Suad Huskić – kandidat SDA

Suad Huskić, aktuelni načelnik, iskoristio je svoje iskustvo i smireno držanje, podsjećajući na stil bokserske legende Muhameda Alija – precizno, ali odmjereno odgovarao je na izazove. Nakon 12 godina na čelu općine, Huskić se pozicionirao kao kandidat s jasnim prednostima. Njegov nastup bio je samouvjeren, a opušteni ton sugerirao je da vjeruje u pobjedu bez potrebe za direktnim napadima na konkurente.

 

Danijel Pašić – kandidat SDP

 

Danijel Pašić iz SDP-a pokazao je umjeren i balansiran pristup. Međutim, tokom cijele debate djelovao je više kao neutralni posrednik, kao neki “UNPROFOR” u mirovnoj misiji
balansirajući sad malo na Huskićevu stranu sad malo na Lihićeve argumente. Iako je zadržao korektan ton, izostala je konkretnija kritika prema vlasti i jasniji prijedlozi o budućim rješenjima. Ukoliko želi privući više glasača, Pašić će morati biti odlučniji u sljedećim debatama i preciznije artikulisati svoje stavove. Njegov nastup jeste bio dosta izbalansiran, ali nije pokazao nište osim kao da je “jedan fini dečko” koji bi razvađao dva protivnika. Tako “fini” sigurno neće dobiti glasove, jer se od kandidata za načelnika
općine Tešanj očekuje da jasno i precizno ukaže na propuste i nedostatke u radu aktuelnog načelnika i aktuelne vlasti, kao i konkrentno ponudi šta i kako bi radio u naredne četiri godine.

 

 

Debata je pokazala različite strategije kandidata, a pitanje vodosnabdijevanja ostaje ključno za sve njih. Kako se očekuje još nekoliko debata, bit će zanimljivo pratiti hoće li se kandidati jasnije pozicionirati i ponuditi biračima konkretna rješenja za budućnost Tešnja.

 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prvi komšija ili budući lider? Otkrijte ko je Adnan Spahić

Adnan Spahić, čovjek čije vrline, ustrajnosti, požrtvovanosti i srdačnosti...

Esad Bašić – Hrabri nezavisni glas za Tešanj bez stranačkih ograničenja!

U svijetu politike gdje su stranačke podjele često važnije...

Da li znate da prilikom glasanja za općinska vijeća možete izabrati samo tri imena

Uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, zakazanih za...

Zahida Binakaj: Hrabrost, inovacija i posvećenost zajednici

Zahida Binakaj, doktor farmaceutskih nauka i kandidatkinja na listi...