Sjajne vijesti: Sarajevo najbrže rastući aerodrom u regiji

/

Aerodrom Sarajevo bit će najbrže rastuća zračna luka u bivšoj Jugoslaviji tokom četvrtog tromjesečja ove godine godine (oktobar, novembar i decembar).

Ovaj aerodrom će, naime, imati najveće povećanje ukupnog kapaciteta raspoloživih sjedišta na letovima u poređenju s istim periodom prošle godine. Riječ je o povećanju za čak 181.135 sjedala.

Snažan rast dolazi jer će većina prevoznika koji rade u glavnom gradu Bosne i Hercegovine povećati broj letova.

Ryanair u Sarajevo donosi 53.878 dodatnih mjesta, dok će Pegasus Airlines dodati dodatnih 31.276 sjedišta u odnosu na prošlu godinu.

Po rastu slijede Dubrovnik i Zagreb koji će i dalje imati koristi od poslovanja Ryanaira u četvrtom kvartalu. Dubrovnik će imati svoje prve zimske letove koje će održavati niskobudžetni prijevoznik, donoseći dodatnih 93.964 sjedala u odnosu na prošlu godinu.

U Zagrebu Ryanair povećava svoje kapacitete za 25 posto u četvrtom tromjesečju dodavanjem 77.504 sjedala na tržište nakon povećanja učestalosti na brojnim linijama tokom zime i održavanja letova za nekoliko novih odredišta pokrenutih tokom ljeta.

Poništivši svoje slabe rezultate tokom godine, Aerodrom Banja Luka trebao bi se vratiti rastu. Ryanair je opet glavni „krivac“, jer je tokom četvrtog tromjesečja ostvario 42 dodatna leta iz Banja Luke povećanjem frekvencija na nekoliko ruta, što je rezultiralo s dodatnih 15.916 sjedala ove aviokompanije u odnosu na 2023. godinu.

Zanimljivo je da će najveći pad imati Beograd, koji je najveći aerodrom u regiji. Pad će iznositi više od 140.000 mjesta.

Ovo je prvenstveno potaknuto Wizz Airom i tekućim problemima te kompanije s motorima koji utječu na njegovu flotu Airbus A320neo. Prijevoznik će imati 111 odlaznih letova manje nego u četvrtom tromjesečju 2023. i izbrisati 139.442 sjedala s tržišta ili oko 25 posto kapaciteta u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestio je Ex-Yu Aviation News.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko penzionera u FBiH ima najnižu, a koliko najvišu penziju, ima li ih sa penzijama do 4.000 KM?

Redakciji Faktora obratila se grupa penzionera pitajući da li...

Sve veći broj gladnih građana u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina suočava se s dramatičnim porastom broja...

Skuplje osiguranje, skuplja i registracija: Evo za koliko će tačno vozači biti udareni po džepu

Povećanje premije od jedan i po odsto, u praksi...

Socijalno ugrožene grupe najviše pogođene tuberkulozom u BiH

Iako je tuberkuloza izlječiva, ova zarazna bolest i dalje...