Teflon: Prijatelj ili neprijatelj u kuhinji? Otkrijte opasnosti izgrebanih tava

/

Vjerovatno ne postoji kuća bez teflonske tave. I mada se ove tave smatraju za najpraktičnije, pa i najbezbjednije, doktorica Punam Desai kaže da su ovi sudovi toksični, naročito ako su izgrebani, i da odmah morate da ih bacite.

Deasi kaže da nikada ne koristi teflonske tave i da radije bira one koji su napravljeni od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika.- Izgrebane ili oguljene teflonske tave mogu da “ubace” milione komadića mikroplastike u našu hranu. A ove čestice mikroplastike narušavaju endokrini sistem i mogu da izazovu hormonski disbalans, probleme sa plodnošću i povećaju rizik od raka – navodi Desai i dodaje:

– Takođe, izbjegavam i oštećene keramičke tave. Oni obično imaju sloj aluminijuma ispod osnovnog sloja, i te čestice mogu da dođu do naše hrane. Zato je moj savjet da odmah iz kuće izbacite oštećene i ogrebane teflonske i keramičke tave i odaberite zamjenu od livenog gvožđa – zaključila je doktorica, piše Daily Mail.

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...