Teflon: Prijatelj ili neprijatelj u kuhinji? Otkrijte opasnosti izgrebanih tava

/

Vjerovatno ne postoji kuća bez teflonske tave. I mada se ove tave smatraju za najpraktičnije, pa i najbezbjednije, doktorica Punam Desai kaže da su ovi sudovi toksični, naročito ako su izgrebani, i da odmah morate da ih bacite.

Deasi kaže da nikada ne koristi teflonske tave i da radije bira one koji su napravljeni od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika.- Izgrebane ili oguljene teflonske tave mogu da “ubace” milione komadića mikroplastike u našu hranu. A ove čestice mikroplastike narušavaju endokrini sistem i mogu da izazovu hormonski disbalans, probleme sa plodnošću i povećaju rizik od raka – navodi Desai i dodaje:

– Takođe, izbjegavam i oštećene keramičke tave. Oni obično imaju sloj aluminijuma ispod osnovnog sloja, i te čestice mogu da dođu do naše hrane. Zato je moj savjet da odmah iz kuće izbacite oštećene i ogrebane teflonske i keramičke tave i odaberite zamjenu od livenog gvožđa – zaključila je doktorica, piše Daily Mail.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nikada nije bilo bolje vrijeme da se obuje par kaubojskih čizama

Sa prvim znakom jeseni modni entuzijasti pažnju posvećuju jednom...

Brownie s narandžom: Sočan i svjež kolač za cijelu porodicu

Brownie je kolač koji je posljednjih godina dostigao veliku...

Ena Adrović iz Živinica nova je Miss Federacije BiH

Ena Adrović iz Živinica nova je Miss Federacije Bosne...

Ovih 5 namirnica je ključ za zdravu i lijepu kožu: Već ih imate u vašim domovima

Određena hrana može pomoći kod kožnih oboljenja kao što...