Bez obzira na dob: Pet manje poznatih znakova demencije koje svako treba znati

/

Demencija može biti pogubna dijagnoza i za oboljele pojedince i za njihove voljene zbog naglog pogoršanja. Neki simptomi mogu se uočiti i u ranijoj dobi, stoga nije loše informisati se o manje poznatim znakovima koji upućuju na demenciju.

Kako navodi National Health Servise (NHS), broj osoba s dijagnosticiranom demencijom se ubrzano povećava. Međutim, iako nema lijeka, rano otkrivanje simptoma demencije može dovesti do pravovremene podrške i skrbi,

Stručnjakinja u oblasti zdravlja Rhysa Phommachanh koja radi u kompaniji Landys Chemist savjetuje da obratimo pažnju ako primijetimo rane znakove demencije kod bliskih osoba te da ih uputimo na procjenu kod ljekara. Zbog toga dijeli pet manje poznatih znakova, koje bi svako trebao znati.

Gubitak pamćenja koji utječe na svakodnevni život

Jedan od znakova je gubitak pamćenja koji utječe na svakodnevni život. Pojedinci mogu zaboraviti nedavno naučene informacije, često postavljati ista pitanja ili se sve više oslanjati na zapisivanje i slične metode.

Poteškoće s poznatim zadacima

Obavljanje svakodnevnih aktivnosti može postati pravi izazov za one koji se bore s demencijom. Rhyss navodi da to uključuje poteškoće sa zadacima kao što su vožnja do poznatih lokacija, upravljanje finansijama ili prisjećanje pravila omiljene igre. To je više od jednostavnog ometanja, to je stalna borba koja utječe na svakodnevni život.

Izgubljenost u vremenu i prostoru

Uobičajeni simptom demencije je dezorijentacija u vremenu i prostoru. Pojedinci mogu zaboraviti gdje su, kako su tamo stigli ili mogu izgubiti pojam o datumima i godišnjim dobima. Ova zbunjenost nadilazi uobičajeno zaboravljanje i može dovesti do značajne dezorijentiranosti.

Promjene raspoloženja i ličnosti

Promjene raspoloženja i promjene ličnostii često se opažaju kod pacijenata s demencijom. Rhysa navodi da ove promjene mogu uključivati ​​povećanu zbunjenost, sumnju, depresiju ili tjeskobu. Ljudi se mogu lako uzrujati u situacijama izvan njihove zone udobnosti, pokazujući ozbiljnije i upornije promjene raspoloženja nego tipično ponašanje.

Problemi s komunikacijom

Demencija se može manifestirati kao poteškoće u pronalaženju pravih riječi, ponavljanje riječi u razgovoru. Pacijenti bi mogli zvati predmete pogrešnim imenom ili se mučiti s praćenjem što je više od povremenih propusta u pronalaženju prave riječi, piše Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Čaj od ove biljke čisti jetru i krv i uklanja umor

Mnogi travari imaju običaj da kažu da bi rado...

Teflon: Prijatelj ili neprijatelj u kuhinji? Otkrijte opasnosti izgrebanih tava

Vjerovatno ne postoji kuća bez teflonske tave. I mada...

Nikada nije bilo bolje vrijeme da se obuje par kaubojskih čizama

Sa prvim znakom jeseni modni entuzijasti pažnju posvećuju jednom...

Brownie s narandžom: Sočan i svjež kolač za cijelu porodicu

Brownie je kolač koji je posljednjih godina dostigao veliku...