Čaj od ove biljke čisti jetru i krv i uklanja umor

/

Mnogi travari imaju običaj da kažu da bi rado proveli dan bez hrane, nego bez čaja.

Ovo možda zvuči ekstremno, ali samo oni koji redovno konzumiraju čajeve znaju koliko ovo može da poboljša sveopšte stanje organizma i zdravlje.

Redovnim ispijanjem čajeva podiže se nivo energije, detoksikuje se organizam, a u ovom slučaju ne morate da brinete ni za imunitet, koji na ovaj način jača. Među najpopularnijim čajevima svakako su kamilica i nana, ali oni koji se razumiju u biljke preporučuju da u kućnoj, biljnoj apoteci obavezno imate i neven, ruzmarin, koprivu, lavandu, žalfiju i maslačak koji je omiljeni čaj travara.

Danas će više riječi biti o koprivi koju zovu i „jesenjom infuzijom“ upravo zato što podiže energiju i jača organizam što je posebno značajno u prelaznom periodu, to jeste u toku jeseni koja može biti i veliki šok za organizam nakon toplog ljeta.

Puna je željeza

Kopriva sadrži veliku količinu gvožđa, te se svrstava u najbolje prirodne lekove protiv anemije. Pored minerala gvožđa bogata je i vitaminima C, K, mineralima magnezijumom, kalcijumom, fosforom…Sadrži i hlorofil, tanine, sluzi, karotenoide.

Kopriva je najpoznatija kao prirodni lijek protiv anemije (malokrvnosti). Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Pospješuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.

Detoksikuje

Poslije bogate praznične trpeze, čaj od koprive će pročistiti krv i ojačati organizam. Čaj je najbolje piti mlak, nezaslađen i u malim gutljajima. Čaju možete da dodate, med, limunov sok i izrendani đumbir. Tako ćete dodatno ojačati organizam i zaštititi ga od raznih infekcija koje vrebaju zimi.

Odlična je za jetru

U narodnoj medicini kopriva ima veoma široku upotrebu: koristiti se za liječenje reumatskih oboljenja i gihta, kod oboljenja jetre, slezine, bolova u želucu, kod akni i ekcema, opadanja kose, za probavu, za zaustavljanje krvarenja, kod glavobolja, nesanice i nervoze…

Pored čaja, koristite koprivu da napravite ukusna i zdrava jela poput salata, čorbi i pita, prenosi N1.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Bez obzira na dob: Pet manje poznatih znakova demencije koje svako treba znati

Demencija može biti pogubna dijagnoza i za oboljele pojedince...

Teflon: Prijatelj ili neprijatelj u kuhinji? Otkrijte opasnosti izgrebanih tava

Vjerovatno ne postoji kuća bez teflonske tave. I mada...

Nikada nije bilo bolje vrijeme da se obuje par kaubojskih čizama

Sa prvim znakom jeseni modni entuzijasti pažnju posvećuju jednom...

Brownie s narandžom: Sočan i svjež kolač za cijelu porodicu

Brownie je kolač koji je posljednjih godina dostigao veliku...