Broj onkoloških pacijenata u FBiH raste, koliko novca je potrebno za njihovo liječenje?

/

Krajem augusta ove godine na listama čekanja Fonda solidarnosti nalazi se 1.299 pacijenata po lijeku.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine su za Faktor odgovorili kako stvarni broj pacijenata može biti niži s obzirom na to da jedan pacijent može biti na listi čekanja za dva ili više lijeka a da je lista čekanja formirana prema broju pacijenata na svakom lijeku.

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja (ZZORK FBiH) trenutno nema evidenciju o pacijentima po kantonima, budući da se oboljeli evidentiraju po zdravstvenim ustanovama.

Raste broj onkoloških pacijenata

Kada su u pitanju onkološki pacijenti iz drugih kantona iz ove institucije ističu da bi osiguranje dodatnih sredstava moglo smanjiti liste čekanja.

A liste čekanja su duže jer Univerzitetsko klinički centar Tuzla još uvijek nije riješio postupak nabavke linearnog akceleratora i to je najveći razlog zbog čega su onkološki pacijenti prinuđeni terapiju uzimati u drugim gradovima.

S druge strane istakli su kako broj oboljelih od onkoloških bolesti raste i da to zahtijeva sve veća ulaganja.

” Za više od 14.000 onkoloških pacijenta osigurava se terapija i za desetke hiljada pacijenata medicinske usluge poput dijalize, transplantacije, kardiovaskularnih, neurohirurških, ortopedskih i drugih zahvata”, navode iz Federalnog zavoda.

Osim toga, iz Zavoda naglašavaju da je za liječenje postojećeg broja oboljelih onkoloških pacijenata potrebno otprilike sedam miliona KM mjesečno.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

U FBiH u prvom polugodištu prosječna cijena stana veća za četiri posto

U prvoj polovini 2024. godine, tržište nekretnina u Federaciji...

Oružane snage podigle stepen sigurnosti: Stigle prijeteće dojave o napadima na vojne objekte u BiH

Oružane snage Bosne i Hercegovine podigle su stepen sigurnosti...

Entiteti se vrtoglavo zadužuju: Niko ne zna na šta će toliki novac biti potrošen

Uprkos enormnom zaduživanju vlasti, poručuju da država i njeni...

Izdato narandžasto upozorenje za sutra zbog obilnih padavina

Federalno hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje zbog...