Podaci UIOBiH: Koliko su firme donirale hrane otkako su oslobođene plaćati PDV

/

Za godinu dana primjene dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), kojim je donirana hrana oslobođena plaćanja PDV-a, porezni obveznici su organizacijama donirali hranu u vrijednosti od 209.728 KM, podatak je koji je  dostavila Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

– U cilju sagledavanja efekata o primjeni Pravilnika o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, u vezi s donacijama hrane pred istek roka trajanja bez obračuna PDV-a, izvršen je uvid u porezni informacioni podsistem ePorezi i na osnovu podataka koji su obveznici – donatori, u periodu 1.09.2023. – 31.08.2024. godine, u svojim eEvidencijama iskazali kao donacije na koje nije obračunat izlazni PDV, utvrđeno je da je izvršena vrijednost donacija u iznosu od 209.728,07 KM – precizan je odgovor iz UIO.
Donacije hrane koja je pred istek roka, i kao takva je oslobođena PDV-a, date su udruženjima, organizacijama i javim ustanovama Mozaik prijateljstva, Merhamet, Pomozi.ba, Dječji dom Mostar, Centar Los Rosales, Crveni križ, Zajedno za naš grad Mostar, Horizont.

Ko je primio donacije posljednjih godinu
FOTO: UIO BiH
– Uprava za indirektno oporezivanje ne isključuje mogućnost da određeni broj obveznika nije evidentirao podatke o donacijama u skladu sa izmjenama i dopunama Tehničkog uputstva za podnošenje knjigovodstvenih evidencija elektronskim putem. piše Faktor.
Također, donacija hrane pred istek roka trajanja obično se donira javnim kuhinjama, humanitarnim organizacija, udruženjima i institucijama koje se bave pružanjem pomoći ugroženim kategorijama stanovništva. Ove organizacije distribuiraju hranu socijalno ugroženim osobama, beskućnicima i drugim osobama u stanju socijalne potrebe – podsjećaju iz UIOBiH.
Cilj dopuna Zakona o PDV-u bio je da javne kuhinje i humanitarna udruženja imaju više donacija, posebno jer broj njihovih korisnika raste, dok se istovremeno godišnje u BiH baci više od 700.000 obroka dnevno jer je bilo isplativije s obzirom na to da se PDV plaćao i na donacije javnim kuhinjama.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pomozi.ba poziva na humanitarnu akciju

Za unesrećene u poplavama u našoj zemlji otvorili smo...

Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije

Vlada Federacije BiH proglasila je stanje prirodne nesreće na...

Potvrđeno 14 smrtnih slučajeva na području Jablanice: “To su oni koje su pronašli spasioci”

U zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, šef Odjela za odnose...

Pripadnik FUCZ-a u Donjoj Jablanici: 70 posto mjesta je uništeno, ima poginulih

Pripadnik Federalne uprave civilne zaštite Sabahudin Spahović u izjavi...