Ispovijest mladića koji je među prvima stigao u Donju Jablanicu: U kućama još uvijek ima tijela

/

U Donjoj Jablanici, mjestu koje je među najviše pogođenim dijelovima Bosne i Hercegovine katastrofalnim poplavama, aktivne su brojne spasilačke ekipe.

Među njima je ekipa od 10-ak građana Zenice, koji su prvi dan odmah krenuli ka dijelovima BiH koji su pogođeni ovim poplavama.

Jedan od njih (identitet poznat redakciji) podijelio je s portalom Klix.ba detalje akcija koje su se provodile u Donjoj Jablanici, te kakvo je stanje zatekao kada je tek stigao.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

“Svi smo krenuli s posla, sigurno da smo bili prvi iz Zenice. Nas pet smo prvu noć došli. Kad smo stigli, ne daj Bože nikome. Prvu noć smo bili u selu kod Jablanice sa 150 stanovnika, bili su u potpunosti odsječeni, put je skroz propao. Tu smo prvu noć radili s mašinama. Probijali smo put okolo da bi mogli doći kvadovi, da bi mogao proći kamion, agregat da im se dostavi i ostale osnovne stvari. Radili smo navečer do pola devet, pa smo se vratili nazad u sportski centar u Jablanici. Tu su nas stvarno ugostili, imali smo sve od hrane do suhe i čiste odjeće”, priča nam on.

Dalje ističe da se naredni dan rano ujutro njegova ekipa zaputila u Donju Jablanicu, gdje ih je dočekao strašan prizor.

“Naredno jutro smo ustali u pola 7 i otišli smo odmah u Donju Jablanicu i tu smo nastavili s poslom. Mašinama smo čistili puteve, dok nismo dobili informaciju da se u jednoj od kuća nalazi tijelo. Tada smo se mašinom prebacili dole, a gdje mašina više nije mogla, kopali smo ručno. Bili su momci iz Federalne uprave civilne zaštite. Nakon tri i pol sata rada izvukli smo tijelo. Tu se već odužilo, već je bilo 17 sati. Vratili smo se u sportski centar, presvukli smo se i otišli smo jesti. Danas smo treći dan tu, opet je sve isto, isti posao se radi”, rekao je.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Podijelio je, kroz suze, i koji događaj u ovoj tragičnoj situaciji ga je najviše pogodio.

“Mene je najviše potreslo to dijete što je izgubilo život, ta trudnica. Materijalna šteta se može nadoknaditi, ali to dijete, to je mene najviše pogodilo. Kad smo ušli u Donju Jablanicu, sve je to bilo katastrofa, ne daj Bože nekome da ovo doživi. Još uvijek tamo ima tijela, sigurno ih ima mnogo. Samo je jedno tijelo izvučeno jučer, što je naša ekipa izvukla zajedno s FUCZ. Kopali smo ručno, kopali smo mašinama, ali još je tamo katastrofalna situacija”, opisao je.

Za kraj je istakao i šta su sve pronašli tokom pretraživanja terena, te šta je korišteno za čišćenje lokaliteta.

“Zatekli smo totalnu katastrofu. Sve se moglo naći, od velikog kamena do donjeg veša. S gornje strane, od mosta, je do kraja sela nanijelo odjeću, obuću, kamen, smrskan automobil. Kuće su nestajale. Koristili smo sve, mašine, ruke, lopate. Kada smo došli do tijela, više nije moglo s mašinom, koristili smo sve što smo mogli da kopamo”, opisao je stanje na terenu ovaj mladić.

Podsjetimo, katastrofalne poplave pogodile su dijelove Bosne i Hercegovine u prethodnih tri dana. Najviše su pogođene općine Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic i Fojnica, a život je izgubilo najmanje 18 osoba, piše Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Zabrinjavajuće: Treći mjesec zaredom raste broj nezaposlenih u BiH

Broj nezaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini treći mjesec...

Dženan Imamović: “Nemam više komšiluka, nemam više nikog svog, svi su izginuli”

Izuzetno teška situacija je i dalje u Donjoj Jablanici....

Nedim Sladić: Bosanskohercegovačke poplave 2024. godine – objašnjenje

Najmanje 17 osoba poginulo je u jednoj od najvećih...

Na području Jablanice i Konjica još uvijek se traga za između 10 i 15 osoba

Na području Jablanice i Konjica dosad su pronađena tijela...