Čokoladne kocke bez jaja koje možete peći u kalupu, četvrtastom plehu ili kao mafine, preporučila je blogerka Jelena Marić.
Priprema je brza i laka, a ovaj kolač sadrži i pekmez, što mu dodaje poseban šmek.
Sastojci:
Za biskvit:
- 200 g brašna
- 2 čajne kašike sode bikarbone
- 4 kašike kakaa
- 4 kašike mljevenih oraha ili lješnika
- 250 ml tekućeg jogurta
- 100 ml ulja
- 8 kašika šećera
- 4 pune kašike pekmeza po želji
Za preliv:
- 100 g margarina ili maslaca
- 100 g čokolade
- 3 kašike kakaa
- 3 kašike šećera
- 100 ml mlijeka
Dodatno:
- 4 kašike pekmeza
Priprema:
U lonac stavite šećer i sve mokre sastojke: jogurt, pekmez i ulje, pa sve dobro izmiksajte. Dodajte brašno pomiješano sa sodom, kakao i orahe, pa mikserom kratko izmješajte.
Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Pazite da se kolač ne prepeče – gotov je čim se krene odvajati od rubova pleha.
Dok se kolač peče, pripremite preliv. Na vatri otopite maslac, dodajte šećer, mlijeko, kakao i čokoladu izlomljenu na kockice.
Vrući kolač izbodite viljuškom, obilno premažite pekmezom, pa prelijte čokoladnim prelivom. Po želji pospite čokoladnim mrvicama ili naribajte čokoladu, prenosi “Ona“.