Teška šteta na vitalnoj infrastrukturi: Uništeno 17 km ključne željezničke pruge!

/

Zbog elementarne vremenske nepogode koja je zahvatila veći dio Bosne i Hercegovine 3. i 4. oktobra došlo je do ozbiljnog oštećenja pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac-Grabovica u dužini od 17 kilometara, usljed čega je obustavljen kompletan putnički i teretni saobraćaj na pruzi Sarajevo-Čapljina-Sarajevo, saopćeno je iz Željeznica FBiH.

Navode da su stručne ekipe ŽFBiH na terenu i utvrđuju stepen oštećenja željezničke infrastrukture.

Najkritičnije mjesto je u na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku.

Željeznice FBiH upućuju apel svojim komintetima i putnicima da iznađu alternativna rješenja za transport roba i prevoz putnika na toj dionici, dok ne budu sanirana velika oštećenja na željezničkoj infrastrukturi, saopćeno je iz te kompanije.

DO MOSTARA SAMO ALTERNATIVNIM PRAVCIMA

Na magistralnom putu Konjic-Jablanica-Mostar, kao i na putu Jablanica-Prozor i Jablanica-Blidinje došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, klizišta i bujičnih poplava zbog čega je saobraćaj obustavljen. Alternativni pravci (Sarajevo-Mostar) u vrijeme ove obustave su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.

Obustavljen je saobraćaj i na putevima: Busovača-Kiseljak, Kiseljak-Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva), gdje je zbog izlijevanja vode na kolovoz, bujičnih poplava i odrona saobraćaj obustavljen.

U područjima gdje pada kiša apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Zbog poplava i odrona koje su pogodile BiH došlo je do oštećenja pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac-Grabovica kod Jablanice u dužini od 17 kilometara, usljed čega je obustavljen kompletan putnički i teretni promet na pruzi Sarajevo-Ploče.

ŽELJEZNIČKI SAOBRAĆAJ BIT ĆE NEKOLIKO MJESECI U PREKIDU

Željeznički saobraćaj bit će nekoliko mjeseci u prekidu, a procjenjuje se da će dnevna šteta koju će zbog toga pretrpjeti Željeznice FBiH veća 143 hiljade eura dnevno jer Luka Ploče ključna je snabdijevanje brojnih industrijskih pogona u BiH.

U Pločama je oko 400 hiljada tona robe. Dnevno tom prugom se preveze 10 hiljada tona robe iz Ploča u BiH i dalje prema Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj.

“Stručne ekipe ŽFBiH su svakodnevno na terenu i utvrđuju stepen oštećenja željezničke infrastrukture. Najkritičnije mjesto je u na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo, gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku, što će iziskivati veće građevinske radove, a što nadmašuje i kapacitete ŽFBiH. Eksperti moraju predložiti novo rješenje, s obzirom da je kompletan pejzaž izmjenjen i nedostaje zemljište koje je odnijelo klizište, u smislu izgradnje mosta, vijadukta, novog nasipa ili pak, djelimično izmještanje željezničke trase, a koje se mora rješavati u paketu sa cestovnom infrastrukturom”, kazali su iz ŽFBiH za portal Slobodna Bosna.

Uprkos neprohodnosti, timovi Željeznica FBiH su normalizovali prugu do lokacije Komadinovo vrelo iz pravca Mostara, a iz pravca Ostrošca izvode se radovi na uspostavljanju prohodnosti do željezničke stanice u Donjoj Jablanici.

Pitanje je mogu li sami sanirati novonastalu situaciju.

“Uz svo aktivirano ljudstvo i mehanizaciju, s obzirom na stepen devastacije, ŽFBiH ne mogu samostalno riješiti ovaj problem i o istom su informirale Vladu FBiH i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija kako bi se čim prije uspostavila normalizacija odvijanja željezničkog prometa na ovoj dionici”, rekli su za Slobodnu Bosnu iz ŽFBiH.

Glavni korisnici usluga željezničkog transporta roba na području Bosne i Hercegovine, za koje se obavljao transport željeznicom preko Luke Ploče su: GIKIL, Arcelor Mittal Zenica, Aluminij Mostar, Alternativa Sarajevo, Tranzit export Ilijaš, Cementara Kakanj, CIBOS Ilijaš, Ferum Zenica, Soda So Tuzla, BELISAR Brčko, Hold Ina Podlugovi i Elektroprivreda Srbije.

Godišnji prihod ŽFBIH je 57 miliona eura, a 70 posto otpada na prevoz roba iz Luke Ploče.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Imenovan novi direktor BH Pošte

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministasrtva unutrašnjih...

Neradna nedjelja bliže realizaciji: Prijedlog zakona pred parlamentarcima

Više od 96 posto među 1.452 ispitanika traži da...

Život strankinja u BiH bez legalizovanog boravka

Suada Mehmeti iz Kosova je sa roditeljima došla u...

Zatraženo povećanje naknade članovima Odbora Agencije za javne nabavke BiH, zasad za 350 KM

Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine predložila je...