Samo tri godine zatvora za smrt troje Tešnjaka u stravičnoj nesreći

/

Vrhovni sud Republike Srpske preinačio je presudu Siniši Stevanoviću iz Brčkog i pravosnažno ga osudio na tri godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u Lončarima u kojoj su poginuli Dževdeta (51) i Fahrudin Bećirović (49), te Almir Dalamić (47) iz Tešnja.

Izrečena i mjera zabrane

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Doboju Stevanović je osuđen na četiri godine zatvora, a kazna mu je smanjena nakon žalbenog postupka.

-Žalbu tužilaštva vijeće je odbilo kao neosnovanu, dok je žalba odbrane djelimično uvažena. Presuda je preinačena u dijelu koji se odnosi na kaznu, koja je smanjena sa četiri na tri godine zatvora- navode u Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Osim kazne zatvora Stevanoviću je izrečena i mjera zabrane upravaljanja vozilom “B” kategorije u trajanju od tri godine, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru nije uračunato u zabranu.

Tragedija se dogodila 5. septembra 2020. godine u 2:20 sati u Lončarima, u opštini Donji Žabar, kada je došlo do sudara Stevanovićevog Audija B8 sa kombijem Mercedes Vito. U presudi se navodi da Stevanović, na raskrsnici magistralnog puta Brčko – Lončari sa putem Tuzla – Orašje, nije zaustavio Audi na crveno svjetlo na semaforu.

-Vozio je brzinom od 84,8 km/h, na mjestu gdje je brzina ograničena do 60 km/h. Prošao je kroz crveno i prednjim dijelom “Audija” udario u bočnu stranu kombija, kojim je upravljao Fahrudin Bećirović, koji je takođe prošao kroz crveno svjetlo brzinom od 63,85 km/h, iako je ograničena do 40 km/h- navodi se u presudi.

Ugrožavanje javnog saobraćaja

Od siline udara na mjestu su poginuli putnici u kombiju Almir Dalamić i Dževdeta Bećirović, dok je njen suprug Fahrudin preminuo po prijemu u brčansku bolnicu.

U sudu navode da je Stevanović prooglašen krivim za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja, odnosno da se kao učesnik u saobraćajnu nije pridržavao propisa, čime je ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život ljudi, usljed čega je došlo do smrti tri osobe.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Almir Kopić novi je komandir Policijske stanice Tešanj

Dana 10. oktobra 2024. godine, Almir Kopić, dugogodišnji inspektor...

SDP Tešanj: Oštro osuđujemo poruke govora mržnje koje su osvanule u Tešnju

OO SDP Tešanj oštro osuđuje nedavni incident u kojem...

Tešanjski policajci uhapsili četiri osobe zbog 12 krađa, tragaju za još jednom

Policijski službenici Policijske stanice Tešanj su poduzimali intenzivne mjere...

Općinski načelnik Mirnes Tukić posjetio privrednika Jasmina Krkalića, vlasnika AQUASTIL-a u Doboj Jugu

Općinski načelnik Doboj Juga, Mirnes Tukić, posjetio je jednog...