Zatraženo povećanje naknade članovima Odbora Agencije za javne nabavke BiH, zasad za 350 KM

/

Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine predložila je povećanje mjesečnih naknada članovima Odbora ove agencije za više nego duplo, odnosno sa 250 KM na 600 KM.

– Mjesečna naknada za rad članova Odbora utvrđuje se u visini važeće osnovice za obračun plaća zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine – piše u predloženoj odluci koju treba usvojiti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnja osnovica za obračun plaća zaposlenim u institucijama BiH je 600 KM. Odluka o visini osnovice donosi se svake godine.

U predloženoj odluci za povećanje naknade članovima Odbora Agencije za javne nabavke BiH predviđena je i njena retroaktivna primjena, odnosno da će 600 KM biti isplaćeno i za konstituirajuću sjednicu Odbora održanu 26. septembra ove godine.

U obrazloženju predložene odluke piše da je razlog za njeno donošenje odredba Zakona o javnim nabavkama koja navodi da se za rad članova Odbora isplaćuje naknada u skladu sa odlukom Vijeća ministara BiH.

Nije obrazloženo zašto je povećana.

Mjesečna naknada je po odluci Vijeća ministara iz 2019. godine iznosila 250 KM. Odbor Agencije ima pet članova.

– Nadležan je da razmatra pitanja u vezi s funkcioniranjem i unapređenjem sistema javnih nabavki te daje prethodnu saglasnost na akte kojim se uređuje sistem javnih nabavki koje donosi Vijeće ministara BiH ili direktor – piše na web stranici Agencije.

Članovi Odbora su Danijel Vujica iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, Ljubica Leto iz Ministarstva finansija Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Bajić iz Ministarstva finansija Republike Srpske, Berina Turković iz Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine, te Srđan Blažić iz Vlade Brčko distrikta, piše Faktor.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Život strankinja u BiH bez legalizovanog boravka

Suada Mehmeti iz Kosova je sa roditeljima došla u...

Poskupljuju rodni listovi, uvjerenja o državljanstvu i vjenčani listovi

Vlada Federacije BiH je jučer, na sjednici u Sarajevu,...

U BiH je blizu 17 hiljada korisnika javnih kuhinja

U sklopu kampanje “Niko gladan – Niko sam” u...