FBiH: Nedjelja proglašena neradnim danom za trgovce

/

Zakon o neradnoj nedjelji u Federaciji Bosne i Hercegovine usvojen je sa 68 glasova “za”, 2 “protiv”, dok je 10 zastupnika bilo suzdržano. Nedjeljom i za vrijeme praznika, prodajni objekti će biti zatvoreni.

Federalni ministar trgovine, Amir Hasičević, istakao je značaj ovog zakona kao velike pobjede za trgovce, radnike, poslodavce i potrošače.

“Ovo je velika pobjeda trgovaca, ne samo zato što su dobili slobodan dan na koji uvijek mogu računati, nego i zbog toga što su radnici, poslodavci i potrošači zajednički pokazali visok nivo razumijevanja i solidarnosti. Poslodavci su pokazali da im je stalo do zadovoljnih radnika, radnici su jasno stavili do znanja da novac nije jedini motiv, dok su potrošači pokazali empatiju, spremni da obave kupovinu ranije kako bi radnici imali slobodnu nedjelju,” kazao je Hasičević.

Uz zakon je usvojen i amandman HDZ-a koji omogućava općinama i gradovima da predlože izuzeće od ove odredbe, ukoliko za to postoje opravdani razlozi. Općine bi zahtjev slale Federalnom ministarstvu trgovine, koje ga potom prosljeđuje Vladi FBiH na izjašnjavanje. Ako Vlada procijeni da su razlozi opravdani, općina ili grad će dobiti dozvolu za rad trgovina nedjeljom.

Iz Ministarstva trgovine navode da radnici zaposleni u sektoru trgovine u FBiH žele slobodne dane nedjeljom i praznicima, što je pokazalo i istraživanje koje su na uzorku od 1.442 osobe proveli univerzitetski profesori. Podršku Zakonu dalo je 96 posto radnika, odnosno 97,5 posto trgovaca, 96% zaposlenih u uslužno-trgovačkim djelatnostima, 98,5% u uslužnom sektoru te 91% zaposlenih na uredsko-šalterskim poslovima.

U FBiH je zabrana rada trgovina nedjeljom na snazi u Tomislavgradu, Livnu, Kiseljaku, Čapljini, Goraždu, Mostaru i NovomTravniku, dok je takva odluka za čitav Zapadnohercegovački kanton na snazi od polovine 2020. godine. Zabrana rada nedjeljom na snazi je u Hrvatskoj od 1. jula 2023. godine, dok je Crna Gora još u martu 2019. godine donijela odluku da trgovine više neće raditi nedjeljom i praznicima.

– Resorno Federalno ministarstvo je već ranije od lokalnih zajednica u kojima je nedjelja neradna, zatražilo podatke o tome da li je došlo do značajnije promjene u prometu. Odgovor je bio da je samo u prvih mjesec dana promet neznatno opao, za dva posto, ali da su nakon mjesec dana kupci svoje kupovne navike prebacili na druge dane. Da poremećaja nije bilo svjedoče i podaci FZZS-a koji govore da je u prošloj godini porastao ukupni promet u trgovini FBiH – saopćeno je iz Ministarstva.

Ovim zakonom dodatno se uređuju i postupanja i obaveze trgovaca, a na potpuniji način uređuju se i pitanja od značaja za potrošače, poput odobravanje popusta ili prodaja sa sniženom cijenom. Uvodi se i savremena nomenklatura, te klasifikacija oblika i načina trgovine, kao i novi instituti, a s ciljem razvoja tržišne konkurencije i ravnopravnosti trgovaca. Uređuju se i trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta, zaštita potrošača, zatim zabrana ograničenja trgovine i privremene mjere ograničenja trgovine, kao i radno vrijeme u djelatnosti trgovine. Novim zakonom uređuje se i internet prodaja imajući u vidu njeno sve veće učešće u ukupnom maloprodajnom prometu. Naime, zakonom je predviđeno da oni koji prodaju robu putem interneta imaju obavezu da se registriraju i na internet stranicama putem kojih vrše prodaju istaknu podatke o registraciji kako bi kupci mogli realizirati reklamaciju. S obzirom da se razvojem internet prodaje javljaju i određene devijacije usljed pravno neuređenog stanja u oblasti elektronskog poslovanja i nepreciznih zakonskih rješenja, kojima je u minimalnoj mjeri ova oblast regulirana, iz razornog ministarstva navode da je bilo neophodno predvidjeti i adekvatne mehanizme kojima će se to ponašanje sankcionirati. Detaljnija pravila trgovine putem internet platformi biće razrađena u posebnom Zakonu o e-trgovini, saopćeno je.

Zakon sadržava i mjere zabrane nepoštenog trgovanja, kao i nadzor. Propisani su prekršaji za povredu odredaba, kao i inspekcijski nadzor nad njihovim provođenjem, te kaznene odredbe. Precizirane su i materijalno-pravne odredbe koje daju konkretna ovlaštenja za preduzimanje upravnih radnji inspektoru u postupku inspekcijskog nadzora nad primjenom odredaba ovog zakona.

Podsjetimo, ovo zakonsko rješenje Federalna vlada je u formi nacrta utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru u decembru prošle godine. Oba doma Parlamenta FBiH na sjednicama u aprilu i maju ove godine prihvatila su nacrt, a potom je Federalno ministarstvo provelo neophodne javne rasprave. U prijedlog zakona uvrštena je većina primjedbi i sugestija koje su u periodu javnih rasprava upućene, a kojima su određeni članovi zakona jasnije i preciznije definirani.

Iz ministarstva trgovine napominju da je riječ o veoma obimnom, sadržajnom i kvalitetno urađenom reformskom zakonu koji je dio seta zakona ovog ministarstva s ciljem da se oblast trgovine precizno uredi, reformira i uskladi sa današnjim trendovima.

 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Zoran Galić više nije zamjenik direktora SIPA-e, neće imati pravo na otpremninu

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković objavio je da Zoran...

Uvezeno više od 107 miliona KM vrijednosti zlata, satova i parfema u našu zemlju

I uvoz i izvoz zlata i drugih plemenitih materijala...

Šta nam donosi novi zakon: Nedjeljom neće raditi trgovine, ali hoće pekare i cvjećare

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)...

Na birou u BiH 262.000 osoba od kojih dvije trećine ne traže posao

Vi nazovete čovjeka a on kaže: "Ne treba, radim...