Pomoć penzionerima kasni, neće stići uz oktobarsku penziju

/

Penzioneri u Federaciji BiH u petak obilježavaju svoj dan.

Kažu da nemaju razloga za slavlje, jer ni obećanu jednokratnu novčanu pomoć neće dobiti uz oktobarske penzije, odnosno 5. novembra.

Razlog za to je neusvajanje rebalansa federalnog Budžeta.

” Svjedoci smo da na ovim sjednicama Predstavničkog doma u protekla dva dana nije bilo govora o rebalansu Budžeta, ali kako znamo bit će. Jednokratna novčana pomoć penzionerima bit će isplaćena. Prije nekoliko dana pojavila se zvanična informacija koju nam je potvrdio i resorni ministar Adnan Delić da bi to moglo biti u roku od mjesec dana do dva”, rekao je za RTV Slon Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK.

Isplata moguća krajem godine

Halilović je za našu televiziju potvrdio da bi to moglo biti u decembru.

” Jednokratna pomoć penzionerima u FBiH mogla bi biti 5. decembra u ovom iznosu kojeg smo mi naveli a hoće li Vlada na osnovu rebalansa promijeniti taj iznos to ne znam”, navodi Halilović.

Podsjećamo, penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine tražili su jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 KM za one koji imaju najveće penzije, dok će isplatu pomoći od 200 KM dobiti oni koji imaju niža primanja.

Ranije su iz Saveza udruženja penzionera FBiH potvrdili da su tražili da pomoć bude isplaćena uz oktobarske penzije, no, kako o temi Budžeta nije bilo govora na sjednicama to je prolongirano za pred/kraj godine.

Penzije povećane skoro 7 posto

Podsjećamo, u ovoj godini penziji su ukupno povećane za ukupno 6,55 posto.

Trenutno u Federaciji ima 451 hiljada penzionera, njih više od 300 hiljada prima minimalnu penziju od 573 KM.

 

Iz Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje istakli su kako otprilike 60.000 korisnika prima penziju izvan Federacije Bosne i Hercegovine – srazmjerne penzije gdje korisnik pored penzije iz Federacije Bosne i Hercegovine prima jednu ili više penzija iz drugih država.

Trenutno u Federaciji BiH radi i doprinose uplaćuje  549 hiljada ljudi. Broj penzionera raste, a to ne prati rast broja radnika.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nakon poskupljenja struje Elektroprivreda BiH zapošljava 23 nova radnika

Nakon nedavnog poskupljenja struje, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH)...

Šta može BiH očekivati od novog izvještaja o napretku Evropske komisije

Bosna i Hercegovina nije ispunila svoj dio dogovora nakon...

Kod četvoro djece potvrđen virusni meningitis, poznato njihovo stanje

Kod četvoro djece u Kotor Varošu potvrđen je virusni...

Danas moguća slaba kiša

Pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom uglavnom se očekuje...