Ministar pravde FBiH: Silovatelji neće moći otkupiti kaznu, privredni kriminalci hoće

/

Federalni ministar pravde Vedran Škobić informirao je zastupnike u Parlamentu Federacije o trenutnom statusu izmjena Krivičnog zakona FBiH i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH te kada bi se oni mogli naći u parlamentarnim klupama.

Zakoni su, kazao je Škobić, završeni prije mjesec dana i upućeni su u proceduru pribavljanja mišljenja od Federalnog ministarstva finansija i Ureda za zakonodavstvo.

Škobić je izvijestio da su mišljenja MMF-a već dobili, te da iduće sedmice očekuju i mišljenje Ureda za zakonodavstvo nakon čega će zakoni biti upućeni Vladi Federacije, a nakon toga, nada se Škobić, i u Zastupnički dom.

– Nadam se da će Kazneni zakon vrlo skoro biti na zastupničkim klupama.

Što se tiče upita u vezi s otkupom kazni, želim spomenuti da je upravo u ovom kaznenom zakonu već obuhvaćeno to pitanje. Onemogućili smo otkup kazne za kaznena djela protiv spolne slobode i morala, silovanja, nasilja u porodici, trgovine ljudima i djecom.

U suštini, došli smo u situaciju da je vrlo mali broj kaznenih djela koji će se u narednom periodu moći otkupiti po ovome kaznenom zakonu. To su ostala su djela iz privrednog kriminala, djela iz iz prometa i neka druga kaznena djela za koja je stavljena mogućnost da se otkupe – kazao je, između ostalog, Škobić.

Podsjetimo, bh. i regionalnu javnost šokirao je slučaj glumca Moamera Kasumovića koji je platio nešto više od 36.000 maraka da ne ode u zatvor zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Novac je uplatio u novembru prošle godine, čime je izbjegao jednogodišnju robiju na koju je osuđen, potvrđeno je iz Općinskog suda u Sarajevu, piše Faktor.

spot_img

Povezani postovi

“Društvo je odavno dobilo signal da su mladi otišli u potpuno pogrešnom pravcu”: Ima li nam spasa?

Svakodnevne lažne dojave o bombama, uglavnom, u školama. Pucanj...

Oružane snage BiH još su u Donjoj Jablanici: 30 vojnika radi na saniranju terena

Nastavljeni su radovi na području općine Jablanica, a 30...

Nedostatak resursa: Vozačima u BiH kazne dolaze s kašnjenjem od godinu dana

U Bosni i Hercegovini, odnosno u Kantonu Sarajevo, vozači...

Kontrolisali salone, ali nisu prekidali svadbe: Inspektori ispisali 60.000 KM kazni

Formiranje i isticanje cjenovnika, izdavanje računa, posjedovanje i vođenje...