Kraljevska poslastica od jednostavnih sastojaka: Recept za kremastu medenu tortu

/

Medena torta ili ruski medovik je recept star preko 200 godina. Legenda kaže da je prvu tortu napravio lični kuhar ruskog cara Aleksandra prvog.

Med je u to vrijeme bio izuzetno vrijedan sastojak, budući da rafinirani šećer nije bio dostupan u to vrijeme. Torta je veličanstvena jer sami pravite fil, kao i kore, te u konačniči dobijete kraljevsku poslaticu od jednostavnih stastojaka.

Sastojci (Za 16 osoba):

  • 6 jaja
  • 280 g šećera (kristal)
  • 6 kašika meda
  • 2 kašike sode bikarbone
  • 260 g maslaca
  • 1 kg brašna
  • 1,5 kg pavlake
  • 350 g kondenzovanog mlijeka

Priprema:

Izmutite mikserom bjelanjake i postepeno im dodajte žumanjke. Kada se masa ujednači, dodajte šećer, kašiku po kašiku.

Smjesu kuhajte lagano na pari oko 20 minuta, miješajući sve vrijeme. Potom dodajte med i sodu bikarbonu i nastavite miješati.

Dodajte puter, postepeno, i nastavite kuhati još desetak minuta. Nakon toga, ostavite masu da se ohladi.

Dodajte brašno (količina ovisi o vrsti brašna) i nastavite mijesiti dok ne dobijete dovoljno gustu smjesu. Potom je ostavite u frižider na sat vremena.

Tijesto podijelite na 10 do 12 jednakih dijelova i razvaljajte u krugove. Da bi vam svi krugovi bili jednake veličine, koristite bilo koji okrugli kalup za rezanje.

Oblikovano tijesto pecite oko 6 minuta na 170 stepeni, dok ne dobiju tamnozlatnu boju. Kore ostavite sa strane da se ohlade, te u međuvremenu napravite fil.

Sočna torta od kesten-pirea i čokolade koja se priprema bez grama brašna

Mikserom izmutite pavlaku i kondenzovano mlijeko. Smjesa treba da bude u potpunosti ujednačena.

Na prvu koru stavite oko dvije kašike fila i ravnomjerno rasporedite. Isti postupak nastavite sa ostalim korama. Vodite računa da naslagane kore budu u jednakom nivou. Jednu koru ostavite sa strane. Nju ćete izmrviti i iskoristiti za dekoraciju na vrhu torte i okolo, cijelim obimom, piše Radio Sarajevo.

spot_img

Povezani postovi

Tikvica na tanjiru: Zdravlje, ukus i inspiracija

Tikvica donosi brojne zdravstvene koristi, kao što su bogatstvo...

S njima nikad nije dosadno: Ovi znakovi su kraljevi dobre zabave, jeste li među njima?

Neki ljudi jednostavno znaju kako da unesu energiju, šarm...

Na ove načine je najpogodnije podgrijavati rižu

Riža je pogodan prilog za mnoga jela, ali ako...

Kako biste trebali odlagati jagode da vam potraju do sedam dana

Jagode se gotovo svaki put pokvare samo nekoliko dana...