Jesen i zima su pravo vrijeme kada iz ladica vadimo stare kuharice i spremamo jela koja griju dušu i tijelo.
Jedno od takvih je omiljena mesna štruca sa kuhanim jajima koje su nam bake i nane spremale kao svečano jelo. Danas, ono je idealno za radnu sedmicu jer može da stoji u frižideru i samo se ispeče ili da se gotovo zaledi i zagrije ponovo za ručak, a ima ga dovoljno da ponesete neku šnitu i na posao.
Sastojci
- 1 kg mljevene teletine ili junetine
- 1 glavica luka
- 2-3 režnja bijelog luka
- 1 kom jaja
- 2 kašike nasjeckanog peršina
- 2-3 kašike naribanog zrelog tvrdog sira
- 2-3 kašike krušnih mrvica
- sol
- biber
- 4 kom tvrdo kuhanih jaja
Priprema
- U posoljeno meso dodajte jedno cijelo jaje, biber, krušnih mrvica, peršun, sitno isjeckan bijeli luk i crni luk. Kuhajte jaja.
- Rastanjite meso na celofanu i redajte kuhana jaja.
- Zavijte celofan i formiranu mesnu štrucu premjestite u podmazani pleh ili tepsiju.
- Pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.
Servirajte sječeno uz salatu, pire krompir ili rižu.