Ed Husić, porijeklom iz BiH, novi ministar industrije i nauke u Australiji

/

Edham Nurredin Husić, poznat kao Ed Husić, imenovan je za novog ministra industrije i nauke u Vladi Australije. Husić je prvi Australijanac bosanskog porijekla i prvi musliman koji je došao do pozicije ministra, prenosi Avaz.ba

Edham Husić je rođen 1970. godine u Sidneju, a njegov otac Hasib se krajem 1960-tih doselio u Australiju iz Bosne i Hercegovine.

Član je Laburističke partije Australije i od 2010. godine član je australijanskog parlamenta. U vladi Kevina Rudda, 2013. godine bio je parlamentarni sekretar premijera i parlamentarni sekretar za širokopojasnu mrežu.

Husić je od januara 2021. godine bio ministar u sjeni industrije i razvoja. Biti ministar u sjeni u australijskoj politici podrazumijeva člana opozicije koji je zadužen da detaljno prati rad ministarstva za koje je određen.

Imenovanje Husića za ministra su pozdravile startup kompanije u Australiji koje očekuju velike i značajne promjene. Ovim imenovanjem postao je i prvi musliman ikada koji je član Vlade Australije.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Ugostitelji na Jadranu imaju velika očekivanja od nove sezone, ali su stari problemi ostali

Ugostitelji u Hrvatskoj puno očekuju od proljetne i ljetne...

Skromno: Gdje će radnička klasa za 1. maj, ima li novca za roštilj

Statistika kaže da je prosječna neto plaća u Bosni...

Na ljetovanje ove godine će samo rijetki: Za sedam dana boravka u Neumu potrebno 1.120 KM

Za veliki dio bh. građana odlazak na more i...

2.000 radnika radi na 8 dionica: Gradnja koridora u punom zamahu

Na izgradnji Koridora 5C trenutno je aktivno osam gradilišta,...