Čim otopli, tikvice ne izlaze iz kuhinje, slatke, slane, kratko kuvane, naribane, pohovane, sjajne su u svim oblicima.
Kupite tikvice, odmaknite ih od nivoa priloga i posvetite im cijelo jelo. U malim hljebnim štrucama, u rižotu, s tjesteninom, punjene… tikvica može sve.
Tikvice pripadaju vrsti Cucurbitaceae, a u botaničkom smislu smatraju se voćem. Ali u kuhinjama širom svijeta, a tako i kod nas, spremaju se na načine kao i ostatak povrtnih plodova. Karakterišu ih duguljast oblik i zelena kora, zbog čega liče na krastavce. Njihov je plod bogat hranjivim tvarima, pa bi trebalo češće da ih uvrstite na svoj jelovnik.
Mafini s tikvicama
Potrebno:
- 700 g rendanih svježih tikvica
- 150 g otopljenog putera
- kašičica šećera
- kašičica soli
- 2 jajeta
- 2 kašičice sode bikarbone
- 700 g brašna
- 200 g kačkavalja
- malo mirođije
Priprema: Zagrijte rernu na 170 stepeni. Izmiješajte jaja i šećer, pa dodajte tikvice i puter. Posebno izmiješajte brašno sa sodom bikarbonom i malo soli, pa izmiješajte s prethodnom smjesom. Na kraju dodajte izmrvljeni sir i sve dobro izmiješajte. Podmažite kalupe za mafine, izlijte smjesu u njih i pecite 25 do 30 minuta. Kada je pečeno, odozgo pospite rendani kačkavalj i ukrasite s malo mirođije.
Čips od tikvica
Potrebno je:
- tikvica srednje veličine
- kašika maslinovog ulja
- so
- biber
- mljevena paprika
Priprema: Tikvicu isijecite na tanke kolutove. Pomiješajte maslinovo ulje, so, biber, mljevenu papriku. Kolutiće tikvica uvaljajte u aromatizovano ulje i poredajte na pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 25 do 30 minuta.
Pohovane tikvica
Potrebno je:
- 2 veće tikvice (ili 3 manje)
- 3 jajeta
- 3 čena bijelog luka
- 50 g sira (nije obavezno)
- brašno
- so ili začin od suvog povrća
- svježi peršun
- svježe začinsko bilje
Priprema: Ogulite tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendati. Dodati jaja, ispasirani bijeli luk, nasjeckani svježi peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodati so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji). Kutlačom vaditi masu i pržiti na vrelom ulju. Okretati ih širokom lopaticom. Vaditi na papirni ubris da bi se ocijedile od viška masnoće. Ukrasiti svježim začinskim biljem.
Punjene tikvice
Potrebno je:
- 2-3 glavice crvenog luka
- 2-3 čena bijelog luka
- 4-5 tikvica
- 2-3 fileta piletine (ili jedne pileće grudi)
- aleva paprika
- so
- biber
- kečap
- 2 dl kisele pavlake
Priprema: Na ulju propržite crveni luk, dodajte bijeli luk, a tikvice operite, isijecite ih po dužini i izdubite da se dobije oblik čamca, pa izdubljeni dio tikvica isjeckajte na kockice i dodajte u luk. Pileće meso posebno skuvajte, isjeckajte na kockice i dodajte prethodnoj smjesi. Sve zajedno dinstajte dok ne ispari sva voda, dodajte alevu papriku, posolite i pobiberite. Punite tikvice ovom smjesom, poredajte ih u vatrostalnu posudu ili pleh i prije pečenja ih prelijte kečapom. Kad tikvice budu skoro pečene, izvadite ih iz rerne, prelijte kiselom pavlakom i vratite u rernu da se još malo zapeku.
Pečene pljeskavice od tikvica
Potrebno je:
- 4 jajeta
- 1 kg tikvica
- 200-300 g mrvljenog sira
- 2 dl kisele pavlake
- 1,5 šoljica ulja
- 200 g griza
- malo brašna
- kašičica peršuna
- kesica praška za pecivo
Priprema: Očistite tikvice, narendajte ih, posolite i stavite u đevđir da se ocijedi voda. U posudi umutite jaja, dodajte pavlaku, sir, ulje, griz, prašak za pecivo, zatim dodajte narendane tikvice, malo posolite, dodajte brašno i peršun. Oblikujte pljeskavice od smjese i stavite u pleh na pek papir. Pecite oko 30 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.
Čili tikvice na kašiku
Potrebno je:
- 500 g kuvanog crvenog graha
- 2 srednje tikvice
- 1 veća žuta paprika
- 4 paradajza
- 1 veći luk
- 2 čena bijelog luka
- 1-2 suve čili papričice ili svježa ljuta papričica
- peršunov list
- lovorov list
- 1 kašičica mljevene paprike
- so i biber
- maslinovo ulje
Priprema: Na maslinovom ulju pirjajte na ploške narezan luk kojem, kad malo omekša, dodate papriku narezanu na kockice, na veće komade narezan paradajz te na manje komade narezanu tikvicu. Polijte s malo vode ako je potrebno. Dodajte sjeckani bijeli luk i peršunov list te lovor. Ostavite da se pirja dok povrće ne omekša pa potom u lonac stavite i ocijeđeni crveni grah te čili papričicu. Posolite, pobiberite, dodajte mljevenu papriku.
Pečeni krompir i tikvice
Potrebno je:
- 6 većih krompira
- 3 tikvice srednje veličine
- 1/4 šoljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 kašičice soli
- kašičica bibera
- ruzmarin
- timijan
- bosiljak
Priprema: Zagrijte rernu na 200 stepeni. Ogulite krompir, pa narežite i njega i tikvice na veće komade. Stavite krompir u posudu za pečenje i poprskajte maslinovim uljem. Dobro posolite i pobiberite, a nemojte štedjeti ni na ruzmarinu, timijanu i bosiljku. Ubacite u rernu i pustite da se peče 40 minuta. Provjerite viljuškom da li je krompir dovoljno omekšao – treba da bude pečen tako da viljuška bez problema prolazi kroz sredinu. Rasporedite zatim tikvice po krompiru i sve dobro protresite tako da se i tikvice namaste uljem. Možda ćete trebati dodati još malo začina. Vratite u rernu i pecite još deset minuta. Tada ugasite rernu, ali ostavite jelo unutra još pet minuta.
Dolma s tikvicama
Potrebno je:
- 6 tikvica
- 500 g mljevene junetina
- 2 crvena luka
- pola šoljice kuvane riže
- 4 kašičice suncokretovog ulja
- so
- svježe mljeveni biber
- 3 kašičice peršuna
- 2 paradajza
- 1 šoljica paradajz sosa
- šolja vode
Priprema: Tikvice oprati, odrezati kapicu, meso tikvice izdubiti, pažljivo da se ne ošteti dno tikvice. Blanširati ih u slanoj vodi. U posudi izmiješati sastojke nadjeva (meso izdubljenih tikvica, luk, perušin, kuvanu rižu, mljevenu junetinu, so, biber, paradajz). U posudu srednje dubine na dno posložiti tikvice koje ste napunili pripremljenim nadjevom. Pola šoljice tople vode i jednu šoljicu paradajz sosa staviti na dno posude. Kuvati do jedan sat. Ukoliko nije gotovo, produžiti kuvanje u rerni 10 minuta.
Punjene tikvice
Potrebno je:
- 6 tikvica
- suncokretovo ulje
- 2 glavice crvenog luka
- 500 g mljevenog svinjskog buta
- 80 g riže
- jaje
- 2 dl pasiranog paradajza
- 250 g mocarele
- 200 ml kisele pavlake
Priprema: Tikvice prerežite uzdužno na pola, a zatim svaku polovinu pažljivo izdubite kašičicom. Na tri kašike ulja popržite nasjeckani crveni luk i dodajte unutrašnjost tikvica koje ste izdubili. Maknite sa vatre. Dodajte mljeveno meso, podlijte s 50 ml vode i pirjajte. Nakon desetak minuta podlijte pasiranim paradajzom i pirjajte dok meso ne bude kuvano. U drugom loncu ukuvajte rižu, procijedite i pomiješajte s mesom. Maknite smjesu s vatre, malo ohladite i dodajte jaje te po potrebi još malo posolite. Dobijenom smjesom napunite tikvice i polegnite ih u nauljenu tepsiju. Tikvice pecite 20-30 minuta u rerni zagrijanoj na 180°C. Pet minuta prije nego što ih izvadite iz rerne posložite na njih kriške mocarele. Punjene tikvice poslužite uz kiselu pavlaku.
Pohovani cvjetovi tikvica
Potrebno je:
- 8 cvjetova tikvica
- 200 grama svježeg sira rikota
- 50 grama svježe naribanog parmezana
- ½ čili papričice
- malo svježe nasjeckane mente
- malo svježe nasjeckanog peršuna
- ½ limuna
- so i biber po želji
- Sastojci za smjesu za pohovanje:
- 250 grama brašna za dizana tijesta
- 375 ml mineralne vode
- so i biber po želji
- ulje za prženje
Priprema: Lagano operite cvjetove tikvica i pustite da se osuše na papirnatom ubrusu. U zdjeli izmiješajte rikotu, parmezan, sitno nasjeckanu čili papričicu, listiće mente i peršuna. Smjesi dodajte svježe iscijeđen sok od četvrtine limuna i sitno naribanu koricu polovine limuna. Napunite cvjetove tikvica pripremljenom smjesom. U drugoj posudi pomiješajte brašno, mineralnu vodu, so i biber. Trebalo bi da dobijete smjesu koja izgleda poput one za pripremu palačinki. Dodajte još malo brašna ili mineralne vode ako mislite da je prerijetko, odnosno pregusto. Napunjene cvjetove tikvica provucite kroz smjesu za pohovanje. Višak smjese otresite sa cvjetova tikvice. U većem loncu zagrijte biljno ulje. Kada ulje dostigne temperaturu od 180 stepeni Celzijusovih, ubacite tako pripremljene cvjetove tikvica. Pržite u ulju s obje strane dok cvjetovi ne dobiju zlatnožutu boju. Papirnatim ubrusom odstranite višak masnoće te poslužite cvjetove dok su još vrući uz umak po želji.