Schmidt nameće tehničke izmjene Izbornog zakona, ostalo na čekanju

/

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas u 16:30 sati nametnut će tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje se tiču integriteta izbornog procesa, dok će ostale mjere koje je namjeravao proglasiti korištenjem Bonskih ovlaštenja, ostati na čekanju. Ovo je za N1 potvrđeno iz više diplomatskih izvora.

Schmidt će danas u 13 sati okupiti lidere političkih stranaka i saopštiti kako im daje rok od šest sedmica da se usaglase o izmjenama Ustava Federacije BiH, a u protivnom on će djelovati i nametnuti mjere kako je predviđeno u nacrtu odluka. Ovo mjere uz ostalo se odnose i na popunu Federalnog doma naroda, cenzus od 3 posto.

Za N1 je potvrđeno kako su ključne zemlje Vijeća za implementaciju mira i visoki predstavnik uzeli u obzir negodovanje građana izraženo na protestima u Sarajevu, kao i protivljenje političkih stranaka zbog najave odluka koje je namjeravao proglasiti, pa je stoga odlučeno da se donošenje paketa mjera koje se tiču Ustava Federacije BiH prolongira, piše N1.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Na ljetovanje ove godine će samo rijetki: Za sedam dana boravka u Neumu potrebno 1.120 KM

Za veliki dio bh. građana odlazak na more i...

2.000 radnika radi na 8 dionica: Gradnja koridora u punom zamahu

Na izgradnji Koridora 5C trenutno je aktivno osam gradilišta,...

Jedina mjera ili prebacivanje tereta: Država građanima daje na kapaljku

Do 16. juna traje drugi val projekta Federalnog ministarstva...

Posustaje izvoz gljiva iz BiH

Tokom tri mjeseca ove godine iz Bosne i Hercegovine...