Moglo bi vas iznenaditi kada puteru ističe rok trajanja

/

Postoje namirnice – poput soli, meda, šećera… – koje bez obzira na rok upotrebe otisnut na njihovoj ambalaži zapravo možemo uvijek koristiti bez ikakve opasnosti za zdravlje. No, šta je s puterom, mliječnim proizvodom s 80 posto mliječne masti bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti doručak ili pripremu ručka?

Osnovno pravilo je da se u procjeni je li puter dobar za upotrebu zapravo ne treba oslanjati na rok trajanja otisnut na pakovanju.

Jer ako se skladišti i čuva na niskim temperaturama, može i ispod nule u zamrzivaču, njegov je rok zdravstvene ispravnosti i trajanja mnogo duži od proizvođačevog roka za konzumaciju.

Najveću opasnost za sve mliječne proizvode pa tako i za puter, predstavlja izloženost toploti, svjetlu i zraku, što ih čini kvarljivijim, piše Gloria.hr.

To su ljudi znali od davnina, pa su tako u doba prije frižidera i zamrzivača u Indiji i drugim zemljama s relativno visokim temperaturama puter skladištili kao – maslo (ili ghee, što je mlađoj generaciji danas mnogo popularniji naziv).

Dobija se tako da se puter duže vrijeme prokuhava na laganoj vatri, dok sva voda ne ispari, a pritom se iz lonca ručno ili procjeđivanjem uklanjaju i sve ostale nečistoće. Dok je još u tečnom stanju taj pročišćeni puter treba preliti u posudu/staklenku u kojoj ćemo ga skladištiti, a nije ga potrebno čuvati na hladnom mjestu, nego svoja svojstva zadržava i na sobnoj temperaturi. Koristi se za kuhanje i prženje, kao zamjena za ulje, a ajurvedska medicina pripisuje mu razna blagotvorna svojstva kao povećanje dugovječnosti i inteligencije, te poboljšanja memorije i moći razlučivanja.

Tvrdi se i da usporava proces starenja, povećava plodnost, blagotvorno utječe na glas i grlo…

Kako god, svi se kunu u njegov fini okus i podnošenje vrlo visokih temperatura u pripremanju jela, a pritom se ne kvari.

Ako više volite puter, rok trajanja mu možete znatno produžiti, čak i više od godine dana, skladištenjem u zamrzivaču: kad vam zatreba zbog visoke zasićenosti masnoćom brzo je spreman za rezanje i mazanje na hljeb, posebno ako odrežete dio koji ćete konzumirati, a ostatak vratite u zamrzivač.

A kako ćete znati da se puter pokvario?

Prvo počinje tamniti, pa se na vanjskom dijelu – kao i kod sira – stvara korica od nakupljenih bakterija (koju isto tako možete ukloniti), a postaje nejestiv kada promijeni okus, piše N1. 

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...