Za razliku od Srbije i Hrvatske: BiH ne strepi od nestašice šećera

/

Susjedna Srbija se već sedmicama bori s nestašicom šećera, država ograničava cijene i pokreće istragu kako bi utvrdila uzroke, trgovci apeliraju na ograničenu kupovinu, a zabilježeni su i slučajevi da se kupci otimaju za pakovanje ove namirnice.

Bez problema

Nestašica prijeti i Hrvatskoj nakon što je Vlada ograničila cijenu šećera, a trgovci ga povlače iz prodaje jer s propisanom cijenom bilježe gubitke. Provjerili smo postoji li mogućnost da nemilim scenama svjedočimo i u BiH.

– Bosna i Hercegovina ima svoju fabriku za proizvodnju šećera u Brčkom, a to je Rafinerija šećera „STUDEN-Agrana“, koja je svojim kapacitetima osigurala najstabilnije tržište, bez nestašica.

Sa sigurnošću možemo reći da je, po pitanju šećera, bh. tržište trenutno najsigurnije u regiji – kazala je za „Avaz“ Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija „STUDEN Holdinga“, u čijem sastavu posluje jedina rafinerija šećera u našoj zemlji.

Svjetska berza

Pucar ističe da su osigurane dovoljne količine sirovina te da se u narednom periodu ne očekuju bilo kakvi poremećaji u snabdijevanju tržišta BiH, a pogotovo nestašica.

– Iako je teško prognozirati kretanje cijena u sadašnjoj, neizvjesnoj i nestabilnoj situaciji na svjetskim berzama i s kursevima valuta, cijenimo da bi cijena šećera trebala biti dosta stabilna – dodala je Pucar.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Hrvatska počela graditi prelaz kod Gradiške

Izgradnja graničnog prelaza na brzoj cesti u završnoj fazi...

Lagumdžija potvrdio: Finalni prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a

Zlatko Lagumdžija, ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama...

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...