Lagumdžija potvrdio: Finalni prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a

/

Zlatko Lagumdžija, ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN), saopćio je da je finalni prijedlog Rezolucije o Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a, Dennisu Francisu.

– Nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, finalni prijedlog Rezolucije “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995.”, od strane “cross- regional core group”, otišao je prema Predsjedniku i svim stalnim misijama u UN-u. Sretan 1. Maj – poručio je Lagumdžija u objavi na društvenoj mreži X.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici naći će se ovog mjeseca na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a.

Rezoluciju su podržale brojne zemlje u svijetu, ali Srbija i Rusija, zajedno sa zvaničnom politikom u bosanskohercegovačkom entitetu – RS, koju predvodi Milorad Dodik, suprotstavljaju se Rezoluciji bez ikakvog opravdanog razloga, piše Faktor.

Putem stalnog predstavništva Ruske Federacije u UN-u, u utorak su osigurali obraćanje članice Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, na Vijeću sigurnosti UN-a, koja je tom prilikom iznijela niz neutemeljenih tvrdnji o sigurnosnoj situaciji u našoj zermlji.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Direktor Federalnog zavoda za statistiku sastao se s Escobarom, razgovarali i o Popisu poljoprivrede

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić održao je...

Pad proizvodnje struje: Iskopano manje uglja u odnosu na mart

U odnosu na isti mjesec prošle, proizvodnja električne energije...

Iznijeli su novi zahtjev: Hoće li penzionerima u FBiH biti isplaćeno po 100 i 200 KM?

Penzioneri u Federaciji BiH ne odustaju od borbe za...

Bećirović sa primanjima od blizu 6500 KM skoro duplo više zarađuje od Vučića

Polemike o visini plaća političara u Bosni i Hercegovini...