Pad proizvodnje struje: Iskopano manje uglja u odnosu na mart

/

U odnosu na isti mjesec prošle, proizvodnja električne energije u martu ove godine bila je manja za 14,1 posto, mrkog uglja za 24,13, a koksa za 16,17 posto. Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, rasla je jedino proizvodnja lignita, i to za 36,17 posto.

Više lignita

U martu je u FBiH proizvedeno 707 gigavat-sati (GWh) struje, dok je u istom mjesecu 2023. godine mjesečna proizvodnja iznosila 823 GWh.

– U ukupnoj bruto proizvodnji električne energije hidroelektrane su učestvovale s 51,34 posto, termoelektrane s 43, a vjetroelektrane s 5,66 posto – saopćeno je iz Federalnog zavoda.

Proizvodnja mrkog uglja s 380.401 tone u martu prošle godine pala je na 288.622 tone u martu ove godine, proizvodnja koksa smanjena je sa 70.211 na 58.862 tone, dok je proizvodnja lignita porasla sa 104.192 na 141.884 tone.

Zelena energija

Ovi podaci, kaže ekonomski analitičar Igor Gavran, pokazuju da proizvodnja uglja u domaćim rudnicima pada, a posljedično i pad proizvodnje struje u termoelektranama.

– Ono što, zbog zaglušujuće kampanje o zelenoj energiji, ostaje manje poznato jeste beznačajan udio solarne i energije vjetra u našoj ukupnoj proizvodnji struje. Ni hidroenergija nije ni izbliza dovoljna za naše potrebe, pa je jasno da ekspresno odricanje od uglja i termoenergije predstavlja energetsko samoubistvo BiH – kaže Gavran.

Ovi podaci pokazuju i zašto je suluda odluka da se odustane od izgradnje Bloka 7 u Tuzli, dok istovremeno nemamo nikakve alternative, ističe Gavran.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Koliko je BiH uradila na prilagođavanju privrede obnovljivim izvorima energije

Evropska komisija uvela je prošle jeseni mehanizam za ugljično...

U BiH pljuskovi i grmljavina: Evo šta nas očekuje za vikend

U BiH se očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno i...

Više od 50 posto ispitane djece u BiH doživjelo neprijatnosti na internetu

Prema istraživanju Vijeća Evrope, svaki peti maloljetnik doživio je...