Direktor Federalnog zavoda za statistiku sastao se s Escobarom, razgovarali i o Popisu poljoprivrede

/

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić održao je u Washingtonu sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrielom Escobarom, a jedna od tema sastanka bila je i korištenje statističkih podataka u donošenju odluka vlade.

Nakon sastanka, u saopćenju za javnost je istaknuto kako je korištenje službenih statističkih podataka u odgovornom i transparentnom donošenju vladinih odluka ključni preduslov borbe protiv korupcije u BiH.

Sagovornici su složni da se javne politike u BiH moraju kreirati na osnovu pouzdanih činjenica o potrebama građana i čitave zajednice jer u protivnom ne poboljšavaju kvalitetu života građanima, već pogoduju interesu ekskluzivnih grupa ili moćnih pojedinaca.

Na sastanku se razgovaralo i o izazovima predstojećeg Popisa poljoprivrede u BiH, prvog takvog nakon 1960. godine, te izraženoj potrebi za novim popisom stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Posebno je istaknuta činjenica o neophodnosti jedinstvene metodologije prikupljanja i obrade statističkih podataka kako bi podaci bili iskoristivi u procesu donošenja odluka na svim razinama vlasti u BiH.

“Federalni zavod za statistiku pruža pouzdane, kvalitetne, pravovremene i međunarodno usporedive statističke podatke koji zadovoljavaju potrebe donositelja odluka, istraživača i ostalih korisnika. FZS je čvrsto opredijeljen da unaprijedi i modernizira način prikupljanja, obrade i diseminacije statističkih podatka na osnovu potreba korisnika i zadataka koje pred BiH postavlja očekivano pridruživanje Evropskoj uniji”, saopćeno je iz zavoda, prenosi Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poražavajući rezultati: U BiH 187.000 nezaposlenih

U periodu od januara do marta radnu snagu BiH...

Temperature rastu: Danas do 34 stepena

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar...

Odakle dolazi najviše nesigurnih proizvoda u BiH?

Hemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili...