Domaće institucije sve više uključene u radove na Trgovskoj gori

/

Domaće institucije i stručnjaci pokušavaju u posljednje vrijeme da od hrvatskih kolega dobiju što više podataka o radovima na Trgovskoj gori, odnosno u neposrednoj blizini granice sa BiH, gdje zvanični Zagreb namjerava da odlaže radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane (NE) “Krško”, a akcenat je trenutno stavljen na stanje tla.Hrvatska je vlasnik polovine elektrane “Krško” u Sloveniji, a prema ranijim podacima, mora do kraja 2025. godine da preuzme polovinu otpada, zbog čega posljednjih mjeseci sprovodi ozbiljne pripreme za skladištenje i odlaganje otpada na mjestu nekadašnje kasarne “Čerkezovac” na Trgovskoj gori, na teritoriji opštine Dvor s druge strane rijeke Une.

Članovi Ekspertskog tima BiH za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori posjetili su početkom septembra “Krško” i to na poziv hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje.

Nakon toga, nekoliko dana kasnije, u Dvoru je održan sastanak sa članom Ekspertskog tima Miroslavom Drljačom, koji je i načelnik susjednog Novog Grada i Snježanom Cvijić Amulić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda na temu seizmologije i seizmotektonike.

Cvijić Amulić za “Glas” je istakla da je dozvoljena razmjena informacija sa kolegama na “Čerkezovcu” i da je ostalo da se tehnički podesi server u Srpskoj da pristupa kanalima koje će otvoriti suprotna strana što bi, kaže, trebalo biti veoma brzo urađeno.

Seizmološka služba, pojasnila je, radi na način da se podaci razmjenjuju u realnom vremenu.

– Sve što se trenutno dešava tamo kad je riječ o tektonskim pomjeranjima i mi ćemo imati uvida u to i moći da lociramo i najmanje zemljotrese na tom području – rekla je Cvijić Amulić.

Postavljenje seizmoloških stanica je, kaže, obaveza pred velike projekte.

– Kao služba tražili smo pristup podacima. To nam je bitno jer u blizini prolazi veoma ozbiljan rasjed koji se pruža od Banjaluke preko Potkozarja te između Novog Grada i Kostajnice ulazi u Hrvatsku, a njegovi dijelovi su radili i skoro kada je došlo do petrinjskog zemljotresa. Moramo da znamo gdje se dešavaju epicentri potresa i vidimo da li se ta energija odvija na tom rasjedu ili nekom drugom, odnosno da li ima razloga da se, s te strane, to odlagalište premjesti na drugu lokaciju – istakla je Cvijić Amulić.

Stav svih strana u BiH jeste to da je ta lokacija nedopustiva jer je u slivu Une, koja je zaštićeno područje, a posebno se upozorava da bi odlaganjem otpada oko 70 odsto potencijalnog negativnog oticaja osjetila BiH. Uz sve to je upozoravano da je taj dio veoma trusno područje.

Osim Ekspertskog tima, u BiH funkcioniše i Pravni tim koji je nedavno završio strategiju u kojoj su pobrojali opcije koje su na raspolaganju domaćim vlastima.

Potrebno je, navode, jačati diplomatiju, aktivirati i države kroz koje protiče Dunav, od ušća Save, te obezbijediti uslove za vođenje spora pred hrvatskim sudovima, ali i u Evropskom sudu za ljudska prava i Hagu.

Stav Fonda

Iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje ove nuklearne elektrane u petak su poručili da će u Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji “Čerkezovac” zbrinjavati nisko i srednje radioaktivni otpad iz NE “Krško” te institucionalni otpad iz Hrvatske, ali ne i nuklearno gorivo. Tvrde da će se nuklearno gorivo iz NE dugoročno skladištiti u suhom skladištu na lokaciji elektrane, piše Glas Srpske.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Da li treba da dođe do spuštanja dobne granice krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina…

Krivična odgovornost djece. Pitanje je koje je aktuelno još...

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Direktor srbijanskog Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila...

Da li je vakcinacija djece izbor roditelja ili zakonska obaveza?

Dok roditelji sve manje vakcinišu svoju djecu, zdravstveni radnici...

Izvoz električne energije iz BiH manji za 52,7 posto u odnosu na isti period 2023.: Zašto?

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine...