Jabuka je jedna od omiljenih poslastica mnogih, a naučno je dokazano da njena kora sadrži najviše vitamina.
Zbog toga se preporučuje da jabuku nikako ne gulite, već da je jedete zajedno sa korom. Postoji nekoliko opravdanih razloga za to.
Većina vlakana je u kori
Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.
Puna je vitamina
Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 jedinica vitamina A. Bez kore ostaje sa samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 jedinicom vitamina A.
Ublažava probleme s disanjem
Jabuka vam pomaže da ublažite probleme sa disanje, ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke.
Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka sedmično imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina.
Kvercetin utiče i na pamćenje
Studija koja je sprovedena prije skoro dvije decenije, pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.
Održava vitku figuru
Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorijevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti, prenosi B92.